Για τα επόμενα βήματα της Μέι ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές

[ad_1]

Υπό την έγκριση των Βρετανών βουλευτών θέτει σήμερα Τετάρτη η Τερέζα Μέι πρόταση για την παράταση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, προτείνοντας παράλληλα έναν μηχανισμό αναβολής της ημερομηνίας του διαζυγίου σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάνει έτσι μία σημαντική υποχώρηση, αφού μέχρι πρότινος ήταν αρνητική στην ιδέα της καθυστέρησης της αποχώρησης από την ΕΕ. Προς τι μία παράταση, διερωτάται ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ενδεχόμενη καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου θα ήταν δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί θα εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα τους δοθεί.
Στόχος της Ευρώπης είναι να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξαναβρεθεί σε αδιέξοδο όπως σήμερα στο τέλος αυτής της παράτασης, είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceInfo.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι οι ίδιες οι βρετανικές αρχές επέλεξαν την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μία επιπλέον αναβολή του Brexit θα ήταν «λογική» λύση.
Έτοιμος να εξετάσει ένα αίτημα αναβολής του Brexit εκ μέρους του Λονδίνου εμφανίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «εφόσον είναι δικαιολογημένο», ενώ επισήμανε ότι έχει «φθάσει» η ώρα «προκειμένου οι Βρετανοί να κάνουν επιλογές».
Η Ισπανία δεν θα αντιταχθεί σε μια αναβολή του Brexit, υπό τον όρο, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
EPA/PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUTΚαι διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των υπό ψήφιση τροπολογιών
Οι ψηφοφορίες στις τροπολογίες που θα επιλεγούν από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 19.00 (τοπική ώρα), ενώ θα προηγηθεί συζήτησή τους.
Πάνω από δέκα τροπολογίες έχουν κατατεθεί ήδη επί της πρότασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και μία από τα μέλη της «Ανεξάρτητης Ομάδας» για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, η οποία έχει την υποστήριξη βουλευτών από το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Plaid της Ουαλίας. Η τροπολογία ζητά από την πρωθυπουργό να καταθέσει πρόταση που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί πριν από τις 8 Μαρτίου για τα απαραίτητα βήματα για την προετοιμασία δημοψηφίσματος με την επιλογή της αποχώρησης από την ΕΕ υπό τους όρους στους οποίους συμφωνεί το κοινοβούλιο ή της παραμονής.
Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ αναμένεται να προωθήσει μία από τις τρεις τροπολογίες της, η οποία περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τερέζα Μέι, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να αθετηθούν. Ωστόσο, ενδέχεται να προωθήσει και τις άλλες δύο για την αποφυγή μη συμφωνίας και για τη διασφάλιση μίας ακόμη μέρας συζήτησης στο κοινοβούλιο σε νέες τροπολογίες.
Επίσης έχουν υποβληθεί τροπολογίες από το κόμμα των Εργατικών με τις προτάσεις τους για τελωνειακή ένωση και ήπιο Brexit και από τον βουλευτή των Συντηρητικών Αλμπέρτο Κόστα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών σε οποιαδήποτε κατάληξη του Brexit.
Σχετική είδηση: Ψηφοφορία για παράταση του άρθρου 50 υποσχέθηκε η Μέι (video)
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]