Γιάννης Φερχάτης: «Με αφορμή την στεναχώρια του κύριου Σπυρόπουλου επέλεξα να κάνω μια ταινία για το θέατρο σκιών»

1ος Αξιωματικός: Η αγάπη μέσα από τις σκιές

Με σκηνοθέτη τον Γιάννη Φερχάτη, φοιτητή του Μητροπολιτικού Κολεγίου, η ταινία «1ος Αξιωματικός», θα έρθει στις μεγάλες οθόνες προκειμένου να θυμίσει την έννοια της αγάπης μέσα από το θέατρο σκιών. Μια νεαρή κοπέλα που δουλεύει σε ένα καθαριστήριο είναι ερωτευμένη με έναν γιατρό. Το μυστικό που κρύβει ο ένας στον άλλον, η σκιά που υπάρχει ανάμεσά τους, άραγε θα είναι πιο δυνατή από την αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον ή θα τα καταστρέψει όλα;

Πώς σας ήρθε η υπόθεση του έργου;

Ήταν εντελώς τυχαίο. Ήμουν με έναν φίλο μου, πίναμε καφέ και συζητούσαμε για πιθανά σενάρια για την ταινία μου. Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνό μου και ήταν ο κύριος Σπυρόπουλος, ένας από τους παλαιότερους και καλύτερους καραγκιοζοπαίχτες εν ζωή στην Ελλάδα. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο, είπαμε και οι δύο με μια φωνή ότι αυτή είναι η ιδέα. Η ταινία θα αναφέρεται στο θέατρο σκιών. Τότε άρχισα να σκέφτομαι διάφορα σενάρια, γιατί δεν ήθελα να είναι κάτι αμιγώς για το θέατρο σκιών. Ήθελα να είναι κάτι παράλληλο, και έτσι προέκυψε αυτή η παράλληλη ερωτική ιστορία με το θέατρο σκιών”.

Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών;

Τον κύριο Σπυρόπουλο και τον γιο του τους επέλεξα γιατί έχουν άμεση σχέση με το θέατρο σκιών και πίστευα ότι μπορούν να παίξουν. Είναι στον χώρο τους. Η επιλογή της Σοφίας Μανωλάκου ήταν εντελώς τυχαία. Βρεθήκαμε μέσω μιας φίλης μας κοινής γνωστής και νομίζω πως ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή. Όσον αφορά τον Γιάννη Παππασωτηρίου, τον βρήκα από έναν ιστότοπο εύρεσης ηθοποιών, βρεθήκαμε, συζητήσαμε, του έκανα casting και τα βρήκαμε. Η επιλογή των μικρών κοριτσιών έγινε ως εξής. Το ένα κοριτσάκι η Νατάσα επιλέχθηκε διότι έχει ξαναπαίξει σε ταινία και έτσι δεν είχα φόβο, ήξερε πως λειτουργούν τα γυρίσματα. Το δεύτερο κοριτσάκι είναι η κόρη μου η Μελίτα, η οποία έχει παραβρεθεί πολλές φορές σε γυρίσματα μου, οπότε της ήταν και εκείνης γνώριμο το περιβάλλον. Πάντα όταν υπάρχουν παιδιά σε γύρισμα ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν με δυσκόλεψαν καθόλου, φέρθηκαν σαν επαγγελματίες.

Με το Θέατρο Σκιών θέλετε να δείξετε κάτι, να περάσετε κάποιο μήνυμα;

Ναι, ουσιαστικά, το Θέατρο Σκιών έχει αρχίσει και σβήνει στην Ελλάδα. Πολλά χρόνια έρχομαι στον κύριο Σπυρόπουλο αν και δεν έχω καμία σχέση με την τέχνη του καραγκιόζη έχουμε κάνει πολλά διαφημιστικά και προωθητικές ενέργειες για τον ίδιο και τα θέατρά του. Δεν έχω παίξει ποτέ, δεν ξέρω, πως είναι η αίσθηση πίσω από τον μπερντέ αλλά με τις ιστορίες που μου έχει αφηγηθεί ο κύριος Σπυρόπουλος έχω αγαπήσει πολύ αυτή την τέχνη. Η μόνιμη στεναχώρια και αγωνία του κύριου Σπυρόπουλου είναι ότι πλέον δεν πηγαίνουν πολλοί στο θέατρο σκιών. Με αφορμή αυτό επέλεξα και εγώ να κάνω ένα έργο για το θέατρο σκιών, προκειμένου να βοηθήσω όσο μπορώ για να αρχίσει να ξαναπηγαίνει ο κόσμος και να μην το αφήσει να «πεθάνει». Αλλά με τον δικό μου τρόπο. Το μήνυμα είναι η σκιά. Οι άνθρωποι πλέον κρύβονται στην σκιά, δεν είναι αληθινοί, λένε ψέματα ”.

Σκιαγράφετε την ελληνική κοινωνία μέσα στην ταινία;

Πιστεύω πως ναι. Το να χωρίζει κάποιος στη σημερινή εποχή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν και παιδιά στη μέση; Δεν μπορείς να αποφύγεις να ερωτευτείς όσο κακό κι αν ακούγεται αυτό. Αυτό μπορεί να συμβεί και στον άντρα και στη γυναίκα σε έναν γάμο. Όμως είναι άλλο να ερωτευτείς και να φλερτάρεις και άλλο να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση έχοντας κάνει οικογένεια και παιδιά. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν και μπορείς εύκολα να καταστρέψεις αυτό που με τόσο κόπο έχεις χτίσει. Το κακό είναι ότι την πληρώνουν πάντα τα παιδιά και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άρα πρέπει να προσέχουμε και να κάνουμε αληθινή προσπάθεια για να κρατηθεί η οικογένεια πάση θυσία ότι και αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Μόνο εφόσον είμαστε σίγουροι ότι δοκιμάσαμε τα πάντα και απλά δεν γίνεται τότε ναι, πρέπει να προχωρήσουμε”.

Ποιος ρόλος πιστεύετε ότι σας μοιάζει;

Ο ρόλος του γιατρού, του Πέτρου, είναι αυτός που περνάει άσχημα. Από την άλλη είναι ο ρόλος του Νίκου, του καραγκιοζοπαίχτη που είναι ένας δυναμικός και ερωτευμένος νέος. Είναι εντελώς διαφορετικοί ταξικά και ηλικιακά αλλά τους ενώνει ο κοινός έρωτας που έχουν για την ίδια κοπέλα, την Κατερίνα. Δεν μπορώ να πω ότι μου μοιάζει κάποιος. Ελπίζω βέβαια να αγγίξουν όσους δουν την ταινία μου”.

Πώς προέκυψε το όνομα της ταινίας;

Στην παράλληλη ιστορία, στην παράσταση του θεάτρου σκιών υπάρχει ο Μουχτάρ, ο οποίος είναι Τούρκος Αξιωματικός. Ο Βεζίρης, θέλει να παντρέψει την κόρη του την Βεζιροπούλα με τον Μουχτάρ, που είναι ο πρώτος του Αξιωματικός, έχει περιουσία, έχει δόξα και είναι καλός. Στην ουσία από εκεί πήρε το όνομά της η ταινία, από τον Καραγκιόζη. ”

Πότε θα παιχτεί η ταινία;

Θα είναι έτοιμη τέλος Ιουνίου”.

Θα παιχτεί και στις μεγάλες οθόνες;

Ναι αλλά λίγο αργότερα. Περίπου το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να τη στείλουμε για να παιχτεί στη μεγάλη οθόνη”.

Η αφίσα της ταινίας «1ος Αξιωματικός», με πρωταγωνίστρια την Σοφία Μανωλάκου (απεικονιζόμενη στην αφίσα).