Γερμανία: Στο χείλος της ύφεσης με 0,0% ανάπτυξη στο τέλος του 2018 (video)

[ad_1]

Η γερμανική βιομηχανία προειδοποεί για «άβυσσο», η κυβέρνηση υποβίβασε την πρόβλεψη ανάπτυξης του 2019 σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ οι επενδυτές δηλώνουν ότι το ηθικό βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, έγραψαν γερμανικές εφημερίδες. Όλες συμφωνούν ότι ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες που πυροδότησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το Brexit απειλούν να εκτροχιάσουν την δεκαετή ανάπτυξη του κινητήριου μοχλού της οικονομίας στην Ευρώπη.

Η μείωση των εξαγωγών, χαρακτηρίζεται ως παράγοντας κινδύνου, αν και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για «τεχνική ύφεση», που καθορίζεται ως δύο ή περισσότερα συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 απέφυγε το υπό του μηδέν αρνητικό πρόσημο, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, τονίζεται στα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Επιπλέον είδε τη δημοσιότητα έκθεση που εκτιμά ότι 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει τον Μάρτιο, χωρίς συμφωνία επί των όρων της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το No Deal για το Brexit εγγυάται την ύφεση για τη Γερμανία, ανακοίνωσε πάντως  η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι «με την έναρξη του 2019 η γερμανική οικονομία επεφύλαξε  μεγάλη απογοήτευση».
Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για «συμβιβασμό» με το Λονδίνο.

Germany’s economy ground to a standstill at the end of 2018, just barely avoiding a recession. More via @business https://t.co/3wJF3fi7RJ pic.twitter.com/BTRP1fuork
— TicToc by Bloomberg (@tictoc) February 14, 2019

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών το 2018. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1% φέτος, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, υποχώρησε για πέμπτο συνεχή τον Ιανουάριο.
Το κλίμα πλήττεται επίσης από την ασθενέστερη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες στην Κίνα, στην Ευρωζώνη και στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian:Η Ισπανία (ανάπτυξη 0.7% στο τέλος του 2018), η Γαλλία (0.3%) και η Βρετανία (0.2%) ξεπέρασαν την Γερμανία, που παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη, ακολουθούμενη από το 0,1% της Ιταλίας. Κατά συνέπεια η Ευρωζώνη στο τέλος του 2018 παρουσίασε κατά 1,2% υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
«Η Γερμανία τη γλίτωσε με μαυρισμένο μάτι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Σόιρλε, οικονομολόγος στην DekaBank.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]