Γερμανία εκλογές: «Θρίλερ» με τον διάδοχο της Μέρκελ – Όλα τα σενάρια για τον νικητή και την επόμενη ημέρα

5

Οι γερμανικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή στην χώρα με την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωπϊκή Ένωση, εξελίσσονται σε θρίλερ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατηρούν βραχεία κεφαλή έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), καθώς προηγούνται για μόλις 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες.Ο επικεφαλής του SPD Ολαφ Σόλτς και ο Άρμιν Λάσετ του CDU, οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχτούν την Άνγκελα Μέρκελ που αποχωρεί από την Καγκελαρία έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις, την ώρα που τα σενάρια για τα κόμματα που θα απαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό είναι πολλά και δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι για την Καγκελαρία προσπαθούν να κερδίσουν ένα μέρος από τους αναποφάσιστους που αγγίζουν το 35% των Γερμανών πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, επομένως το 50% δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον εκλογικό παλμό και τις τελευταίες ομιλίες.Ο υποψήφιος Καγκελάριος Άρμιν Λάσετ τους τελευταίους μήνες, και ειδικότερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Γερμανία και εκείνο το πλάνο που τον έδειχνε να γελά, παρά την καταστροφή που συνέβαινε γύρω του, είδε τα ποσοστά του κόμματός του να κατακρημνίζονται και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ήττα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CDU έχει ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος και πλέον υπολείπεται ελάχιστα από το SPD που προπορεύεται οριακά.Η τελευταία δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος της γερμανική τηλεόρασης (ZDF), αναδεικνύει πρώτο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 25%. Στη δεύτερη θέση παραμένει ο συνδυασμός CDU/CSU, τα οποία αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα στο 23%. Οι Πράσινοι κυμαίνονται στο 16,5% (+0,5%), το ακροδεξιό AfD στο 10% (-1%), οι Φιλελεύθεροι στο 11% και το κόμμα Η Αριστερά στο 6%.πικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του καγκελαρίου είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Το 47% των ερωτηθέντων θα τον προτιμούσαν για καγκελάριο, ένα 20% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λασετ, και το 16% την πολιτικό των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, οι Χριστιανοδημοκράτες θα καταταγούν δεύτερο κόμμα για μόλις τέταρτη φορά στις 20 μεταπολεμικές εκλογικές αναμετρήσεις.Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το σενάριο της διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων (CDU και SPD) αλλά πιθανότατα αυτή τη φορά με αντεστραμένους όρους, το σενάριο «Φανάρι» και το σενάριο «Τζαμάϊκα». Οι ονομασίες των συνδυασμών προέρχονται από τα χρώματα των κομμάτων που είναι τα εξής: CDU/CSU = μαύρο, SPD = κόκκινο, Πράσινοι = πράσινο, FDP = κίτρινο, Die Linke = σκούρο κόκκινο.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εάν πράγματι οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν την εκλογική μάχη ειδικά σε περίπτωση που το άθροισμα των βουλευτών τους με εκείνους του CDU δεν φτάνει για σχηματισμό κυβέρνησης.Σε αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα ο Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν την καγκελαρία, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ, των οποίο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συχνά χαρακτηρίζουν ως «διάδοχο του Σόιμπλε» πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων πιθανότατα θα είναι η διάδοχος του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- σταθερός. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ατζέντα που εφάπτεται σε πολλά ζητήματα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,60, αύξηση φορολογίας στους πλούσιους, μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κλπ), οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν σε πολλά από αυτά τα ζητήματα και ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.Νέα συνεργασία CDU – SPD (είτε με Πράσινους είτε με Φιλελεύθερους)

Τα υπόλοιπα σενάρια περιλαμβάνουν την επανάληψη της εν ενεργεία κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά με ανεστραμένους ρόλους. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσουν είτε μόνο τα δύο κόμματα, εάν τελικά φτάσουν τις απαραίτητες έδρες στο Bundestag (355) είτε διαφορετικά μαζί με ένα τρίτο κόμμα (Πράσινοι ή Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια «συνασπισμού», και οι δύο εταίροι διατυμπανίζουν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους.R2G (SPD, Πράσινοι, Αριστερά)

Πρόκειται για τον πιο αριστερό συνδυασμό που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπορεί οι θέσεις των κομμάτων σε ορισμένα ζητήματα (κυρίως στα πεδίο των φόρων, του κατώτατου μισθού, της μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινωνικής πρόνοιας να μη είναι τόσο μακριά), ωστόσο οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες διαφωνούν κάθετα με μία τέτοια κυβέρνηση καθώς θεωρούν το Die Linke ( Αριστερά) συνέχεια του Κομμουνιστικού κόμματος της ανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το SPD θα ήθελε να υπάρχει η δυνατότητα ενός τέτοιου σχηματισμού κυβέρνησης μόνο και μόνο για να ασκηθεί πίεση στο FDP η στο CDU να μπουν στην κυβέρνηση με υποχωρήσεις των θέσεών τους.