Γερμανία: Αρχίζουν οι περικοπές στον δημόσιο φωτισμό – Τι εφαρμόζουν οι δήμοι

Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια αναγκάζουν δήμους στη Γερμανία – που χρηματοδοτούνται κυρίως από φόρους και εισφορές των μονίμων κατοίκων – να λάβουν δραστικά μέτρα ώστε να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Κάποιοι δήμοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περικοπές στον δημόσιο φωτισμό, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα. Τα φώτα θα ανάβουν λίγο πιο αργά το βράδυ ή θα σβήνουν λίγο πιο νωρίς το πρωί. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς μειώνεται η ένταση του φωτισμού.Αυτές οι μειώσεις και περικοπές είναι απλώς μία από τις πολλές ιδέες που συζητάμε αυτή τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση», λέει ο Αλεξάντερ Χάντσου, από τη Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Για παράδειγμα η πόλη της Βαϊμάρης αποφάσισε να λάβει μέτρα ήδη από την 1η Ιουνίου: στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός θα ενεργοποιείται τριάντα λεπτά αργότερα και θα σβήνει τριάντα λεπτά νωρίτερα. Για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή θέλει να μειώσει τον συνολικό χρόνο φωτισμού κατά δέκα λεπτά την ημέρα. Υπολογίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 έως 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ.
«Προετοιμαζόμαστε για παρόμοια μέτρα»

Στην πόλη Χάλε, στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης φωτισμού δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι «λόγω τεχνικών και οργανωτικών μέτρων» δεν κρίνονται ακόμη απαραίτητες οι περικοπές αυτές, αλλά «προετοιμαζόμαστε κι εμείς για παρόμοια μέτρα». Ανάλογη προετοιμασία γίνεται στην πόλη του Μάιντς, στο δυτικογερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Πφαλτς. Ήδη έχει αποφασιστεί να μειωθεί η ένταση του φωτισμού ανάμεσα στη μία και στις πέντε το πρωί σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση. Τώρα η δημοτική Αρχή εξετάζει κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτό να ενεργοποιείται ο φωτισμός μόνο κατά παραγγελία, δηλαδή όταν ένας πεζός ή ποδηλάτης θέλει πραγματικά να διασχίσει τον συγκεκριμένο δρόμο.