Γαλλία: Τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου

24

[ad_1]

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να προηγείται κατά 2 μονάδες του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, LREM (La Republique En Marche!), σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Harris-Epoka.
Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains) ανέβηκε κατά 1,5 μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεντρώνει ποσοστό 12,5%. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι (EELV)  έχασαν 1,5 μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα (8,5%). Η «Aνυπότακτη Γαλλία» επίσης βρίσκεται στο 8% σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 0,5. Οι Σοσιαλιστές (Place public/ PS) παραμένουν στο 4% και άρα κάτω του ορίου των 5 %, που είναι αναγκαίο για την απόκτηση έδρας βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει γύρω στο 3% των προθέσεων ψήφου.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων εκτιμάται στο 41% έως 45% του εκλογικού σώματος. Το ενδιαφέρον για τις εκλογές είναι σταθερό, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι «ενδιαφέρονται», έναντι 28%. Η ευαισθησία στα ευρωπαϊκά θέματα αυξάνεται κατά τη διάρκεια των εκλογών, με το 51% των Γάλλων να λέει ότι θα τα λάβει υπόψη στις ευρωεκλογές, έναντι του 49% που ενδιαφέρεται περισσότερο για εθνικά ζητήματα.
Σύμφωνα με άρθρο της Guardian, τα γαλλικά κόμματα υιοθετούν ολοένα και περισσότερο την έννοια του προστατευτισμού στην προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών.
Το κόμμα «Aνυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν υποστηρίζει έναν «προστατευτισμό της αλληλεγγύης» και προτείνει την ιδέα ενός «χιλιομετρικού φόρου άνθρακα», δηλαδή όσο πιο μακριά αποστέλλεται ένα προϊόν τόσο περισσότερο να φορολογείται. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν υποστηρίζει έναν «έξυπνο προστατευτισμό» που θα στηρίξει την εθνική οικονομία μέσω της αποκατάστασης των τελωνειακών δασμών.
Οι σοσιαλιστές αναθεωρούν επίσης τη θέση τους σχετικά με τον προστατευτισμό. «Υιοθετούμε μια μορφή προστατευτισμού και θέτουμε την εμπορική πολιτική στην υπηρεσία της οικολογίας και της καταπολέμησης της ανισότητας», δήλωσε ο Raphaël Glucksmann, ηγέτης του κινήματος Place Publique, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας κοινής λίστα με το κόμμα των Σοσιαλιστών (PS).
ΠΗΓΕΣ: LCI, OuestFrance, LeFigaro, TheGuardian, BFMTV
 
 
 
 
 
 
 
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]