Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν προς τους πολίτες – Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στην υγεία

7

Nέα μέτρα κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.
Ο Μακρόν ανέπτυξε τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το σταδιακό άνοιγμα του Μαΐου και του Ιουνίου με την ανάπτυξη ενός «άνευ προηγουμένου» προγράμματος εμβολιασμού που είχε «αναμφισβήτητα αποτελέσματα».

«Τις τελευταίες εβδομάδες, καταφέραμε να μειώσουμε κάτω από 2.000 μολύνσεις την ημέρα, έναντι περισσότερων από 35.000 στο αποκορύφωμα της κρίσης. Οι νοσηλείες, όπως οι θάνατοι, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο».Ο Μακρόν μίλησε για ένα «καλοκαίρι κινητοποίησης για εμβολιασμό» καθώς εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται απότομα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες από τον Αύγουστο. «Είναι λοιπόν ένας νέος αγώνας ταχύτητας που βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε.Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι πλέον θα απαιτείται εμβολιασμός για το προσωπικό σε εγκαταστάσεις υγείας που έρχεται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. «Όταν η επιστήμη μας προσφέρει τα μέσα για να προστατευθούμε, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με εμπιστοσύνη στη λογική» τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος το μέτρο αφορά νοσηλευτικό και μη προσωπικό σε νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία, ιδρύματα για άτομα με αναπηρία, για όλους τους επαγγελματίες ή εθελοντές που εργάζονται σε επαφή με ηλικιωμένους, ακόμα και μέσα στο σπίτι, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Όλες αυτές οι ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα διενεργούνται έλεγχοι και θα επιβάλλονται κυρώσεις.