Βόρεια Κορέα: Έκτακτο δελτίο για ”κορονοσκόνη” από την Κίνα – Έκτακτα μέτρα και άδειοι δρόμοι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Βόρεια Κορέα, με το Κρατικό Τηλεοπτικό Δίκτυο να προειδοποιούν με έκτακτα δελτία πως η χώρα είναι σε αναμονή κύματος σκόνης από τον Κίνα, που θα φέρει τον…κορονοϊό. Οι πολίτες παροτρύνθηκαν να μείνουν στο σπίτι τους, και να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν αμέσως, και από χθες οι δρόμοι της πρωτεύουσας Πιονκγιάνγκ, παρέμεναν στην πλειοψηφία τους άδειοι από κόσμο.

Για την προστασία των πολιτών, η κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον μέτρα, με τα δημόσια έργα και την εργασία σε εξωτερικούς χώρους να απαγορεύεται επίσημα πλέον, έως ότου περάσει το κύμα σκόνης που, όπως αναφέρουν, ”θα κατακλύσει την χώρα”.

Η εν λόγω σκόνη πρόκειται για άμμο από τις ερήμους της Κίνας και της Μογγολίας, η οποία μεταφέρεται μία ή και δύο φορές τον χρόνο μέσω του αέρα στην Βόρεια Κορέα. Είναι γεγονός ότι, η σκόνη αυτή είναι πράγματι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι αναμεμειγμένη με τοξικά σωματίδια από βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία είναι πιθανό να επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα. Αξίζει, όμως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με το BBC, δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως είναι ικανή να μεταφέρει τον ιό.Παρά το γεγονός πως ο ιός θεωρητικά μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα, έχει αποδειχθεί πως η μετάδοσή του σχετίζεται κυρίως με την επαφή με άτομα που είναι ήδη φορείς του ιού, είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε νοσούν, ή και με την επαφή με μολυσμένες από τον covid επιφάνειες.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των…γειτόνων τους στη Νότια Κορέα, σχολίασαν το γεγονός και τη λήψη των προαναφερθέντων μέτρων, υποστηρίζοντας πως η μετάδοση του ιού μέσω της σκόνης είναι μάλλον ”αδύνατη”.

Υπενθυμίζεται πως, η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα έως σήμερα. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που το αμφισβητούν, επισημαίνοντας πως είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχει υπάρξει ούτε ένα θετικό κρούσμα