Βρετανία: Καταψηφίστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

[ad_1]

Η βασική πρόταση στη σημερινή διαδικασία συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καταψηφίστηκε από τους βουλευτές, με 303 ψήφους έναντι 258, ενώ εξίσου καταψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες που είχαν υποβληθεί, από το Κόμμα των Εργατικών και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας.
Η τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα των Εργατικών, με την οποία ζητούσε να είναι η 27η Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους έναντι 306. Η τροπολογία του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που ζητούσε την παράταση του άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 315 έναντι 93.
Δεν έγινε ψηφοφορία για την τροπολογία που είχε προτείνει η βουλευτής των Συντηρητικών, Άννα Σούμπρι, με την οποία ζητούσε την δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, καθώς η βουλευτής αποφάσισε την τελευταία στιγμή να την αποσύρει, μετά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από την πλευρά της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα.
Η καταψήφιση της βασικής πρότασης της κυβέρνησης θεωρήθηκε αναμενόμενη από τη στιγμή που η ομάδα των σκληροπυρηνικών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος (ERG) αποφάσισε να απέχει από την συγκεκριμένη ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στις διαπραγματεύσεις της για τις αλλαγές που θέλει να πετύχει με την ΕΕ για το backstop.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία από την σημερινή συζήτηση της Τερέζα Μέι, την οποία κάλεσε να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και να εξηγήσει ποια είναι τα σχέδιά της.
Σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι έβαλε για μία ακόμη φορά το συμφέρον του κόμματός του πάνω από το εθνικό συμφέρον, ψηφίζοντας κατά της πρότασης της κυβέρνησης, κάνοντας έτσι ακόμη πιο πιθανή την έκβαση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ψηφοφοριών στη Βουλή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι αν και η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την υποστήριξη του κοινοβουλίου σήμερα, η πρωθυπουργός εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρξε ανησυχία από ορισμένα μέλη του Συντηρητικού κόμματος για τον αποκλεισμό του no deal σε αυτό το στάδιο.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η πρόταση που ενέκριναν οι βουλευτές στις 29 Ιανουαρίου (στην προηγούμενη διαδικασία συζήτησης για Brexit) παραμένει ως η μόνη που εκφράζει αυτό που θέλει η Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή νομικά δεσμευτικές αλλαγές γύρω από το backstop. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με την ΕΕ την διασφάλιση της έγκαιρης αποχώρησης στις 29 Μαρτίου.
Ο ηγέτης των Εργατικών, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, τόνισε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία που να στηρίζει τις πράξεις της πρωθυπουργού, ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ηττήθηκε και δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί το κοινοβούλιο, βαδίζοντας προς τις 29 Μαρτίου χωρίς συγκροτημένο σχέδιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, σε μία προσπάθεια να υπερβεί το αδιέξοδο του Brexit και να πείσει την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να συνταχθεί με την πρότασή του για τελωνειακή ένωση.
Η επίσκεψη αυτή, αναμένεται να ενοχλήσει την Ντάουνινγκ Στριτ, και να βάλει στο στόχαστρο των κατηγοριών το κόμμα των Εργατικών ότι επιδιώκει να υπονομεύσει τις ελπίδες της Τερέζα Μέι για επιπλέον παραχωρήσεις στην συμφωνία της για την αποχώρηση, με τις δικές του ξεχωριστές διαπραγματεύσεις.
Όπως γράφει η εφημερίδα, την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες εκ νέου η Τ. Μέι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενη από τον γενικό εισαγγελέα, Τζέφρι Κόξ.
Εκτός από τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφσταντ και να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και με τους ευρωβουλευτές του Εργατικού κόμματος.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, αναμένεται, κατά τον Guardian, να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις του προς την Τ. Μέι προκειμένου να την υποστηρίξει στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και να ενημερώσει για τις διακομματικές συνομιλίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]