Βουλή- Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (live)

[ad_1]

Μετά τους εισηγητές των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, άρχισαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την Συνταγματική Αναθεώρηση: ενώ η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό». Αυτό δήλωσε ο πρόερος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Δ.Κουτσούμπας: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα που προκρίνουν το ευρωπαϊκό έναντι του εθνικού δικαίου
Η πρόταση για άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, θα ανοίξει το δρόμο για διεύρυνση του ρόλου του ΠτΔ στο πολιτικό σύστημα, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί και το καταψήφισε, όπως έκαναν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το ότι δεν τολμά να προχωρήσει μια σειρά από υπερώριμους εκσυγχρονισμούς όπως η κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Ακόμα και το άρθρο για την προστασία των ζώων δεν τόλμησε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας ήταν πρόταση βουλευτών του».
Στ. Θεοδωράκης: Θέλουμε νέο ποινικό δίκαιο, μαζί με αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου
«Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες», τόνισε ο Σταύρος θεοδωράκης.
Ας αποχαιρετήσουμε πρώτα από όλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντασσόταν στις σύγχρονες χώρες, που δεν απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν για τις βόρειες χώρες, αλλά και για την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία… και την Κύπρο.Αποχαιρετούμε σήμερα και την ευκαιρία για περιορισμό της ασυλίας, άρα και της αυθαιρεσίας των πολιτικών. Τα μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν να μοιράζουν στη Βουλή ασυλίες. Συναλλαγή και παζάρια. Δεν δεχτήκατε, κύριοι όλων των κομμάτων, την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει για την ασυλία ή όχι των Βουλευτών ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου. Ο εκσυγχρονισμός, λοιπόν, του καθεστώτος της ασυλίας των βουλευτών πάει και αυτός… για την επόμενη δεκαετία. Ας αποχαιρετήσουμε, όμως, σήμερα και τη μόνη πιθανότητα που είχαμε για μια ενωτική λύση στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν δεχτήκατε – πάλι όλα τα κόμματα- την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων συνταγματολόγων να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή – πέραν των βουλευτών – των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών και των Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. Ένα σώμα 355 αιρετών που με απόλυτη πλειοψηφία θα εξέλεγε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απέβαιναν άκαρπες οι δυο ψηφοφορίες στη Βουλή των 300. Είμαστε, λοιπόν, σε μια Βουλή που δεν ακούει.Η ΝΔ δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ηγεσίες διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης.Μια Βουλή που δεν ακούει γιατί ο καθένας σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά το κομματικό του συμφέρον», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σχετική είδηση:Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος που παραπέμπονται για αλλαγή (live)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]