Βουλή: Παρέμβαση Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού γίνεται μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.επιπτώσεων του πολέμου.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει, η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο, η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

«Σχέδιο που συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις και σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση ενεργειακή από Ρωσία. Αναγνωρίζω τα τεχνικά εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή. Αρκεί μια χώρα να διαφωνήσει για να μην ληφθεί η οποιαδήποτε πρόταση. Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες εντατικών ζυμώσεων».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Η κρίση όμως έχει την ρίζα της πολύ μακριά από την πατρίδα μας. Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με δυναμισμό και φειδώ με τόλμη και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας παραμένει ο ίδιος: διατηρήσιμη ανάπτυξη. Όντως τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ρότα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για τις μειώσεις φόρων
Σε αυτό αποσκοπεί και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που υπηρετεί διπλή στόχευση:

Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και από την άλλη απαντά σε επίκαιρες προκλήσεις.

Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά κατά 35%
Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που είχε ανακοινώσει η δική μας κυβέρνησης
8 στους 10 συμπολίτες θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους.
Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον εάν θα ψηφίσει αυτές τις μειώσεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο θα λάβει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ταλανίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.