Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι κυρώσεις της Δύσης ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

Ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει περί «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού και «ο στόχος θα επιτευχθεί». Δηλώνει δε, ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου.Σε δηλώσεις του που προβληθηκαν από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αίτημα που προβάλλει μετ’ επιτάσεως το Κίεβο αλλά το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει. «Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση. «Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», είπε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνάντηση στη Μόσχα σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times. «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.