Βενεζουέλα: O Γκουαϊδό καταγγέλλει απόπειρες εκφοβισμού

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε τις απόπειρες εκφοβισμού της οικογενείας του λέγοντας ότι καθιστά υπεύθυνο τον επικεφαλής του κράτους Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν θα με εκφοβίσουν», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους μπροστά από την κατοικία του στο Καράκας, με την 20μηνη κόρη του στην αγκαλιά και την σύζυγό του στο πλευρό του.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είχε μόλις καταγγείλει ότι άνδρες που δήλωσαν ότι ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (FAES) είχαν έλθει στο σπίτι του και ρωτούσαν πού βρίσκεται η σύζυγός του Φαμπιάνα Ροσάλες και η οικογένειά του.

«Ο στόχος ήταν προφανής … Στους υπαλλήλους αυτούς λέω: μην περάσετε την κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Ο διοικητής της αστυνομίας Κάρλος Αλφρέντο Πέρες Αμπουέδα από τη πλευρά του διέψευσε τις καταγγελίες του Χουάν Γκουαϊδό.

«Είναι τελείως ψέμα», έγραψε στο Twitter.

Σε ομιλία του για την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για την έξοδο της χώρας του από την κρίση, ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε τις πιέσεις που υφίσταται η οικογένειά του.

«Οσοι προσπαθούν να σαμποτάρουν την δημοκρατία και να επιτεθούν στον Γκουαϊδό θα υποστούν τις συνέπειες», είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Δεν θα ανεχθούμε κακό για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία», προειδοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, καταγγέλλοντας στο Twitter πράξη «εκφοβισμού».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο καταδίκασε επίσης με δριμύτητα τα γεγονότα που κατήγγειλε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ανάγκη για 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Ενισχυμένος από την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χουάν Γκουαϊδό παρουσίασε την Πέμπτη το πρόγραμμά του που βασίζεται σε πολλούς άξονες: αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών (υγεία, σίτιση), φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό, επανεκκίνηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αποκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την αποστολή ειδών διατροφής και φαρμάκων αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Νικολάς Μαδούρο, που αποδίδει τις ελλείψεις στις αμερικανικές κυρώσεις, θεωρεί ότι η αποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα ισοδυναμούσε με το άνοιγμα της πόρτας στην στρατιωτική επέμβαση.

Η χώρα με τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα, άλλοτε η πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει καταρρεύσει οικονομικά και ο πληθυσμός υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ), πράγμα που οδήγησε στην πτώση της δημοτικότητας του Νικολάς Μαδούρο.

Ο οικονομολόγος και βουλευτής Χοσέ Γκέρα, ένας από τους συντάκτες του προγράμματος του Γκουαϊδό, διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθεί νέα συναλλαγματική πολιτική, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους που αποτιμάται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Χοσέ Τόρο Χάρντι, άλλος οικονομικός σύμβουλος του Γκουαϊδό, θεωρεί ότι η Βενεζουέλα θα έχει σε πρώτο στάδιο ανάγκη από 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεί στα πόδια της.

Η Ουάσινγκτον εφαρμόζει κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού ομίλου PVDSA, πηγή του 96% των εισοδημάτων της Βενεζουέλας: έχει παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό και απαγορεύει κάθε εμπορική σχέση με αμερικανικές οντότητες.

Ομάδα επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε απόφαση που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν χθες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και «κάλεσαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκροτήσει διεθνή ομάδα επαφής για να βοηθήσει στην οργάνωση νέων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα. Η ομάδα επαφής θα έχει στην διάθεσή της 90 ημέρες για να φθάσει σε θετικό αποτέλεσμα, διευκρίνισε.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι εξήγησε χθες στο Βουκουρέστι, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, ότι η απόφαση για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου αποτελεί «προνομία των κρατών» και πολλά μέλη της ΕΕ θα το κάνουν.

Εξι χώρες της Ενωσης (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πορτογαλία) έδωσαν προθεσμία μέχρι την Κυριακή στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό. Αλλα προς τον παρόν εκείνος αγνοεί την προειδοποίηση.

Οι δύο γάλλοι δημοσιογράφοι και οι τρεις δημοσιογράφοι του ισπανικού πρακτορείου EFE που είχαν συλληφθεί, απελευθερώθηκαν χθες. Οι Γάλλοι απελάθηκαν και οι δημοσιογράφοι του EFE έλαβαν άδεια να παραμείνουν στην Βενεζουέλα για να κάνουν την δουλειά τους.

Από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περί τους 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 850 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Αγνωστος στο ευρύ κοινό εδώ και έναν μήνα, ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου επικαλούμενος κενό εξουσίας. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της δεύτερης προεδρικής θητείας του Νικολάς Μαδούρο, αφού προέρχεται από εκλογές που σημαδεύθηκαν από νοθεία.