Βενεζουέλα:Συγκρούσεις στα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια-Μαζική φυγή σε Κολομβία-Περού (video)

36

[ad_1]

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα Βενεζουέλας – Βραζιλίας. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν.
Νωρίτερα ο Νίκολας Μαδούρο είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των συνόρων απ` όπου θα περνούσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters ότι άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον ομάδας ιθαγενών της Βενεζουέλας.
Η αντιπαράθεση για την ανθρωπιστική βοήθεια έχει μεταφερθεί και στα σύνορα με την Κολομβία, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία της αντιπολίτευσης την οποία διοργανώνει ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. Από την πλευρά της Βενεζουέλας και λίγα μέτρα πιο πέρα θα γίνει συναυλία και των υποστηρικτών της κυβέρνησης Μαδούρο.

? #Breaking ℹ #Venezuela: the Venezuelan military blocking humanitarian aid on the border of #Colombia because people suffering – that’s fits ?pic.twitter.com/WvVYKL9L3g
— Compact News ? (@NewsCompact) February 22, 2019

Μαζική φυγή προσφύγων
Περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η ροή των αναχωρήσεων δεν μειώνεται, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισαν πως από το σύνολο αυτό, περίπου 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και το Περού, και οι υπόλοιποι βρήκαν χώρα υποδοχής έξω από τη λατινική Αμερική.
Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.
Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.
Η Κολομβία φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο βενεζουελανούς πρόσφυγες και μετανάστες και ακολουθεί το Περού με 506.000 ανθρώπους, η Χιλή με 288.000, ο Ισημερινός με 221.000, η Αργεντινή με 130.000 και η Βραζιλία με 96.000.

? #Breaking ℹ #Venezuela: poor people fleeing to #Brazil because not having enough food for living#Russia not able for giving them some rice or so??pic.twitter.com/AaX4KZDsfh
— Compact News ? (@NewsCompact) February 22, 2019

«Οι χώρες της περιοχής επέδειξαν εξαιρετική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας (…) Όμως αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το βάρος που δέχονται οι κοινότητες υποδοχής και τις διαρκείς ανάγκες υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Εντουάρντο Στάιν, ειδικός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας.
Η έξοδος των Βενεζουελανών που διαφεύγουν απ’ αυτή την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]