Βακτήριο Κίνα: Διέφυγε από εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων – Χιλιάδες μολύνσεις

Αποτέλεσμα διαρροής σε βιοφαρμακευτική εταιρεία το 2019, είναι η μόλυνση χιλιάδων ατόμων στη βορειοδυτική Κίνα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η επιτροπή υγείας της Λανζού, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού, επιβεβαίωσε ότι 3.245 άτομα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια βρουκέλλωση, η οποία συχνά προκαλείται από την επαφή με ζώα που φέρουν το βακτήριο brucella. Άλλοι 1.401 βγήκαν θετικοί σε προκαταρκτικό έλεγχο, όμως δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ανακοίνωσε η επιτροπή υγείας της πόλης. Συνολικά, οι αρχές έχουν εξετάσει 21.847 άτομα από τον πληθυσμό 2,9 εκατομμυρίων της πόλης.
Η έξαρση προκλήθηκε από μια διαρροή στο εργοστάσιο βιολογικών φαρμάκων Zhongmy Lanzhou, κάποια στιγμή από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την επιτροπή υγείας της πόλης. Αν και παρήγαγε εμβόλια βρουκέλλωσης για ζώα, το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε ληγμένα απολυμαντικά και αντισηπτικά – πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξοντώνονταν όλα τα βακτήρια στα αέρια απορρίμματα του εργοστασίου.

Αυτά τα μολυσμένα αέρια σχημάτισαν αερολύματα που περιλάμβαναν τα βακτήρια, και τα οποία διέρρευσαν στον αέρα, από τον οποίο και μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής Έρευνας του Λανζού, όπου και ξέσπασε η ασθένεια.

Χιλιάδες λοιμώξεις
Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου άρχισαν να αναφέρουν λοιμώξεις τον Νοέμβριο, οι οποίες σύντομα αυξήθηκαν. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 181 εργαζόμενοι είχαν διαγνωσθεί με βρουκέλλωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στους ασθενείς συμπεριλαμβάνονται και φοιτητές και διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Λανζού, ενώ το ξέσπασμα εξαπλώθηκε και σε άλλη μία επαρχία, με 13 κρούσματα που είχαν εργαστεί στο κτηνιατρικό ινστιτούτο τον Αύγουστο.