Α’ κατοικία: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία-Θετική η πρώτη εντύπωση των θεσμών (video)

[ad_1]

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την προστασία της Α΄ κατοικίας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.

Τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84 που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της Α’ κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκαν εκτεταμένα στις τρεις βασικές τομές της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι καλύπτει 150.000 δικαιούχους, ήτοι το 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ.
Το όριο για τις επιχειρηματικές οφειλές μειώθηκε στις 100.000 από τις 130.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για κρατική επιχορήγηση και να διασφαλιστεί η προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και να δοθεί το «πράσινο» φως για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Για ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι με την τροπολογία επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες,
Τους τρεις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την στέγη, παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, σε παρέμβασή της στη Βουλή, στη συζήτηση της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το στεγαστικό επίδομα ήδη υλοποιείται τόνισε η Θεανώ Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι από τα δύο επιδόματα θα ωφεληθούν περισσότεροι από 1.170.000 πολίτες. Τέλος, αναφερόμενη στον τρίτο άξονα, η Θεανώ Φωτίου προανήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε «ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να αποκτήσουν προσιτή στέγη μέσα από το δημόσιο αποθεματικό ακινήτων».
Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε σήμερα, εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώτη εντύπωση των θεσμών είναι θετική, ενώ αναμένουν και τη δευτερεύουσα νομοθεσία προκειμένου να καταλήξουν στην οριστική αξιολόγηση που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των κρατών-μελών στο Euroworking Group.
Η τελική απόφαση για την εκταμίευση του περίπου ενός δισ. από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής στο Βουκουρέστι.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου), ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Την Παρασκευή η ψήφιση της τροπολογίας για την πρώτη κατοικία – Μια αλλαγή στα επιχειρηματικά δάνεια (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]