Αυστρία: Ο πρώην αντικαγκελάριος και αρχηγός των ακροδεξιών Ελευθέρων θα μπορούσε να αναλάβει ευρωβουλευτής

[ad_1]

Έκπληξη αλλά και κριτική, μεταξύ των πολιτικών ομάδων στις Βρυξέλλες, προκαλεί το ενδεχόμενο, ο παραιτηθείς εξαιτίας της αποκαλούμενης «Υπόθεση Ίμπιζα», πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του συγκυβερνώντος, έως πρόσφατα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, να βρεθεί στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη βάση των σταυρών προτίμησης, που συγκέντρωσε κατά τις προχθεσινές Ευρωεκλογές, ο παραιτηθείς «από όλα τα αξιώματα» του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή των Ελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν πραγματικά ο Στράχε αναλάβει την έδρα του στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, αυτό θα ήταν «απίστευτο» για κάποιον, «ο οποίος θέλει να πουλήσει το κράτος του και να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου», τόνιζε το απόγευμα σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) η κορυφαία υποψήφιος και συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων Σκα Κέλερ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν ανέφερε πως δεν θέλει να δώσει κάποια συμβουλή στον Στράχε ως προς το μέλλον του, ωστόσο είναι γεγονός, όπως διευκρίνιζε, ότι «ο Στράχε δεν πρόκειται να παίζει κανέναν ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος, απαντώντας αρνητικά στο ερώτημα εάν ο Στράχε θα ζημίωνε με την είσοδό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα εσωτερικό αυστριακό πρόβλημα», του οποίου ο σχολιασμός δεν είναι δική του δουλειά (σ.σ. του Ταγιάνι).
Έως απόψε δεν υπήρχε πάντως καμία επίσημη ανακοίνωση εάν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε πρόκειται πραγματικά να κάνει χρήση του «δικαιώματος» του και να αναλάβει τη θέση ευρωβουλευτή, κάτι από το οποίο, σύμφωνα με αποψινές πληροφορίες, προσπαθούν να τον αποτρέψουν ηγετικά στελέχη του Κόμματος των Ελευθέρων.
Ο ίδιος θα μπορούσε να διαγράψει αμέσως το όνομα του από τη λίστα των εκλεγόμενων από το Κόμμα των Ελευθέρων ευρωβουλευτών, και αν δεν το πράξει έως την 2α Ιουλίου, θα είναι αυτόματα ευρωβουλευτής.
Παρά την παραίτησή του «από όλα τα αξιώματα» στις 18 Μαΐου, εξαιτίας της ιδιαίτερα επιβαρυμένης θέσης του από την «Υπόθεση Ίμπιζα», το όνομα του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού του κόμματος, παρέμεινε στα ψηφοδέλτια των Ελευθέρων για τις προχθεσινές Ευρωεκλογές — προφανώς για κομματικές σκοπιμότητες – και ο ίδιος συγκέντρωσε 33.500 σταυρούς προτίμησης.
Σύμφωνα με τον αυστριακό εκλογικό νόμο, κάποιος υποψήφιος που συγκεντρώνει, με σταυρούς προτίμησης, τουλάχιστον το 5 % του συνόλου των ψήφων του κόμματός του, που, στην περίπτωση του αποτελέσματος των Ελευθέρων στις προχθεσινές Ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε 33.000 ψήφους, αποκτά μία «απευθείας έδρα».
Ήδη, πριν την προχθεσινή εκλογική διαδικασία, αναφερόταν από το Κόμμα των Ελευθέρων πως η αφαίρεση του ονόματος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από το ψηφοδέλτιο τους, μιας και είχε παραιτηθεί από τα αξιώματά του, δεν ήταν δυνατή για τεχνικούς λόγους.
Οι σταυροί προτίμησης που συγκέντρωσε ο Στράχε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην 42 η θέση της λίστας των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Ελευθέρων, ανάγεται, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» από οπαδούς του προς το πρόσωπό του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]