Αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

[ad_1]

Κλιμακώνεται η ένταση Ουάσιγκτον–Άγκυρας με αφορμή μεταξύ άλλων και την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει συστοιχίες του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία με την οποία καθιστούν απαγορευτικό προορισμό την χώρα για τους Αμερικανούς πολίτες «λόγω τρομοκρατίας και απαγωγών»
Η Ουάσιγκτον προχώρησε στην ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία και για άλλες 34 χώρες προσθέτοντας τον αυξημένο κίνδυνο απαγωγής. Η Τουρκία βρίσκεται ούτως ή άλλως στην κατηγορία 3, στις χώρες δηλαδή για τις οποίες η Ουάσιγκτον καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να ξανασκεφθούν εάν θα πρέπει να ταξιδέψουν, ενώ ορισμένες περιοχές στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία χαρακτηρίζονται ως απαγορευτικές. Η ανανέωση της οδηγίας έγινε με αφορμή απαγωγή Αμερικανίδας τουρίστριας, ωστόσο, θεωρείται ως ένα ακόμα μήνυμα προς την Τουρκία για την πρόθεση της να αγοράσει τους S-400.
Την ίδια ώρα, η προμήθεια συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.
«Παρομοίως, η αμφισβήτηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι σαν να αμφισβητεί κανείς τα κοινά σχέδια του NATO και τη συλλογική έννοια της ασφάλειας», τόνισε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην έδρα του AKP στην Άγκυρα.
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατρέψουν τον ανταγωνισμό τους στην αγορά όπλων σε ζήτημα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.
Η Ουάσιγκτον φοβάται επίσης ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια των «αόρατων» μαχητικών F-35. Η Τουρκία συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών αυτών.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]