Αυξάνουν τις δαπάνες για την άμυνα οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

20

[ad_1]

Να αυξήσουν τις δαπάνες τους δεσμεύτηκαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των μελών του στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία των 70 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ζητεί επιμόνως την αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ.
«Προσαρμογή στις αναδυόμενες απειλές»
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τους εταίρους του ότι εκμεταλλεύονται την Ουάσιγκτον, η οποία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του ΝΑΤΟ. Βασικός στόχος των επικρίσεών του είναι η Γερμανία.
«Όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα προκειμένου να βελτιωθεί ο καταμερισμός των δαπανών στη Συμμαχία και αναμένω όλοι οι εταίροι, περιλαμβανομένης της Γερμανίας φυσικά, να τηρήσουν την υπόσχεσή που κάναμε μαζί», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Δεν προχωρήσαμε στη δέσμευση αυτή για να ικανοποιήσουμε τις ΗΠΑ. Την κάναμε διότι ζούμε σε έναν πιο απρόβλεπτο και αβέβαιο κόσμο», τόνισε.

70 years ago, #NATO´s founding treaty was signed here in this room. It has stood the test of time: we remain united around our core commitment to protect & defend one another. One for all & all for one. pic.twitter.com/HccYD15GCl
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) April 4, 2019

Να προσαρμοστούν στις αναδυόμενες απειλές, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρεμβάσεων της Ρωσίας και του στρατηγικού ανταγωνισμού και των κυβερνοαπειλών της Κίνας, κάλεσε από την πλευρά του τα μέλη της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμμαχία μας για να αντιμετωπίσουμε τις αναδυόμενες απειλές (…) είτε πρόκειται για τη ρωσική επιθετικότητα, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις απειλές στην ενεργειακή ασφάλεια, τον κινεζικό στρατηγικό ανταγωνισμό, περιλαμβανομένης της τεχνολογίας και του 5G, και πολλά άλλα θέματα», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την υπουργική σύνοδο, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Βενεζουέλα, όπου έχουν αναπτυχθεί για να στηρίξουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, το θέμα της Βενεζουέλας αναφέρθηκε στην υπουργική σύνοδο στη διάρκεια της συζήτησης για το πώς το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσει στην αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας σε περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, όπου η Μόσχα κατέλαβε τρία ουκρανικά πλοία τον Νοέμβριο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ επεσήμανε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα του για όσο διάστημα χρειάζεται, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Μόσχα να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους. Πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για να στηρίξουν την Ουκρανία και τη Γεωργία, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ενισχυμένα στρατιωτικά γυμνάσια παρακολούθησης και «εκπαίδευση των ναυτικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής».
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) αποτελεί μέρος της «αποσταθεροποιητικής της συμπεριφοράς».
Η Ουάσιγκτον έχει επισημάνει ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία το καλοκαίρι αν η Μόσχα δεν σταματήσει τις φερόμενες παραβιάσεις της. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η απάντηση της Συμμαχία θα είναι «μετρημένη και συντονισμένη».
Ο Πομπέο εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από την Κίνα και την κινεζική τεχνολογική εταιρεία Huawei. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες με τους συμμάχους της που υιοθετούν συστήματα της Huawei, όμως βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής αγνοεί τις αμερικανικές εκκλήσεις.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]