Αυγά: Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή τους

Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία περιορίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες αυγών, αυξάνοντας τις τιμές των βασικών τροφίμων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει τις αποστολές στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.Φέτος, λόγω της γρίπης των πτηνών, που εξελίχθηκε ως η χειρότερη επιδημία από το 2015 για τις ΗΠΑ, «εξαφάνισε» περισσότερα από 19 εκατομμύρια ωοπαραγωγικές όρνιθες σε εμπορικές φάρμες, εξαλείφοντας περίπου το 6% του κοπαδιού της χώρας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με στοιχεία της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης. Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, υφίσταται το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, κατά το οποίο περίπου το 8% των ωοπαραγωγικών ορνίθων έχουν θανατωθεί.Ο θανατηφόρος ιός και ο πόλεμος είναι οι πιο πρόσφατες προκλήσεις για τους προμηθευτές αυγών που παλεύουν επίσης με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας και σιτηρών, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 13% τον Μάρτιο σε νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και καλαμποκιού, ανέβασε τις τιμές των σιτηρών, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους πτηνοτρόφους, οι τιμές των αυγών αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, καθώς θα χρειαστούν μήνες για να ξαναρχίσουν οι εργασίες σε μολυσμένα αγροκτήματα.

«Η βιομηχανία προϊόντων βρίσκεται σε γενικό πανικό», δήλωσε ο Μάρκους Ραστ, διευθύνων σύμβουλος της Rose Acre Farms, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού αυγών στις ΗΠΑ. Η εταιρεία έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο κοτόπουλα που γεννούσαν αυγά σε μια φάρμα της Αϊόβα που είχε μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, η οποία επίσης έβαλε στο περιθώριο ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, είπε.