Αρχές Ιουνίου αναμένεται νέα κυβέρνηση στην Ισπανία (video)

[ad_1]

Προσωπική νίκη του Πέδρο Σάντσεθ θεωρείται η επικράτηση των Σοσιαλιστών με 29% στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη στην Ισπανία σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ενισχυμένο κατά 38 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2016, το κόμμα του Σάντσεθ εκλέγει 123 βουλευτές σε σύνολο 350, ωστόσο δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Πανωλεθρία υπέστη το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα,το οποίο έπεσε στις 66 έδρες. Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos αύξησαν τις έδρες τους από 32 σε 57, ενώ οι Podemos έχασαν 25 έδρες. Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, ένα ακροδεξιό κόμμα,το VOX,μπαίνει στη βουλή με 24 έδρες.

Οι Σοσιαλιστές προκρίνουν το σενάριο μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και οι Podemos δηλώνουν έτοιμοι να συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι Ciudadanos από την πλευρά τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Πέδρο Σάντσεθ, ενδεχόμενο που και η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος απορρίπτει.
Ρόλο κλειδί στις εξελίξεις αναμένεται να παίξουν τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας. Πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για υποκίνηση απόσχισης, εξελέγησαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/international/ispania-exelegisan-pente-boyleytes-poy-briskontai-sti-fylaki
Η μετεκλογική διαδικασία
Η νέα κάτω Bουλή θα συνεδριάσει στις 21 Μαϊου. Στη συνέχεια ο βσιλιάς Φελίπε θα έχει συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την εξεύρεση ενός υποψήφιου πρωθυπουργού.
Μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη βουλή ώστε να αναλάβει καθήκοντα. Σε έναν δεύτερο γύρο απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία.
Αν ο υποψήφιος πρωθυπουργός αποτύχει στην προσπάθεια αυτή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση με δίμηνη προθεσμία ώστε οι βουλευτές να επιλέξουν πρωθυπουργό πριν από την αυτόματη διάλυση της βουλής και προγραμματίζονται νέες εκλογές για 54 ημέρες μετά.
Το πιθανότερο σενάριο
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και το αριστερό κόμμα Podemos παρότι δεν θα έχουν την πλειοψηφία, αφούυπολείπονται 11 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ανάγκη για συνεργασία με μικρότερα κόμματα, πιθανότερο με τους Βάσκους εθνικιστές ή τους Καταλανούς αυτονομιστές.
Αν αποτύχουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους Podemos, ο Σάντσεθ πιθανόν να έρθει σε επαφές με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, που αναδείχτηκαν τρίτο κόμμα και έλαβαν 57 έδρες στη βουλή. Τα δύο κόμματα θα έχουν πλειοψηφία και πολλοί στις χρηματαγορές θεωρούν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη.
«Με τον Ριβέρα όχι»
Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει υποστηρίξει αυτή την επιλογή. Ο αρχηγός των Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα είπε στους υποστηρικτές του ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ενώ οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών φώναζαν σε προεκλογική συγκέντρωση την Κυριακή «Με τον Ριβέρα όχι».
Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων ο βασιλιάς Φελίπε δεν δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό.
Επίσης, είναι προγραμματισμένες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για τις 26 Μαϊου, την ίδια δηλαδή ημέρα με τις ευρωεκλογές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να προκύψει πριν από τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Σχετική είδηση:Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές υπ’ ατμόν για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Βουλή (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]