Αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών από δίκτυα 5G εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει ντε φάκτο την προμήθεια εξοπλισμού για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς από κινεζικούς ομίλους, άρα και από τη Huawei Technolοgies. Τα σχετικά μεταδίδει κατ’ αποκλειστικότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις στη Huawei, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στην κατασκευή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και η δεύτερη στην κατασκευή έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ενώ το ήμισυ των εσόδων της το αποκομίζει από τη διεθνή αγορά. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης, θεωρούμενη ύποπτη για κατασκοπεία εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο Αμερικανός πρέσβης στις Βρυξέλλες, Γκόρντον Σόντλαντ, δήλωσε στους Ευρωπαίους ότι πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να στρέψει τους ανθρώπους σε δυτικά προϊόντα τεχνολογίας και όχι σε εκείνα της Huawei.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί πως ακόμα οι κινήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Επιπλέον, ενδεχομένως το να επιβληθεί αποκλεισμός των κινεζικών εταιρειών από την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα δίκτυα 5ης γενιάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι κάτι απλό. Πάντως, δείχνει τη μεταστροφή των Βρυξελλών, ενόσω το θέμα του ρόλου της Huawei αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι ΗΠΑ, πάλι, διαμέσου του πρέσβη Γκόρντον Σόντλαντ διαμηνύουν πως υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Huawei κάνει κατασκοπεία εις βάρος της Δύσης, κάτι το οποίο η ίδια θεωρεί αβάσιμο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού κολοσσού, απαντώντας στα σχόλια Σόντλαντ, τόνισε ότι η Huawei έχει αποδεδειγμένα δείξει πως ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δεν αγοράζει όλα της τα υλικά από την Κίνα, παρά μόνον το ένα τρίτο επί των συνολικών. Τέλoς, αναφέρεται ότι η Huawei αποκλείστηκε από διαγωνισμό στην Τσεχία για ψηφιακή φορολογική πύλη λόγω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας.