Αντιδρά η ελληνική μειονότητα στην αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων

[ad_1]

Αλβανία, του ανταποκριτή μας Παναγιώτη Μπάρκα
Αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.
Χθες την νύχτα η Επιχείρηση Συντήρησης των Εθνικών Οδών του Αργυροκάστρου, συνοδευόμενη από δυνάμεις της αστυνομίας έκοψε με τροχό όλες τις δίγλωσσες τοπωνυμικές πινακίδες στο δήμο Φοινικαίων, αποτελούμενο από ελληνικά μειονοτικά χωριά.
Η επιχείρηση άρχισε, μυστικά στις 12 τοπική η ώρα τα μεσάνυχτα στο πρώτο χωριό του Δήμου από πλευράς Αργυροκάστρου, τη Μουζινά και συνεχίστηκε σε όλη τη διαδρομή μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων, δλδ προς Νότο μέχρι το ακριτικό χωριό του Δήμου, το Ευαγγελάτες, δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα και προς Βοριοδυτικά, μέχρι το χωριό Βρυώνη, τελευταίο χωριό του Δήμου που συνορεύει με το Δήμο Αγίων Σαράντα.
Για την αποφυγή κάθε αντίδρασης, το κράτος είχε φροντίσει να κόψει το ρεύμα σε όλη την περιοχή.
Στην αντίσταση των Ελλήνων κατοίκων του χωριού Κρανιά, η οποία μετατράπηκε σε σύγκρουση με την αστυνομία, το κράτος απάντησε με αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων για την επιτήρηση και ολοκλήρωση της επιχείρησης, η οποία και περατώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Οι εκπρόσωποι τις Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών οδών, επικαλέστηκαν το γεγονός ότι οι πινακίδες δεν τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και εμπόδιζαν την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ.
Τις πινακίδες είχε τοποθετήσει τις τελευταίες μέρες ο Δήμος Φοινικαίων, στηριζόμενος στον νόμο, αρ. 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας». Όπως αναφέραμε, το άρθρο 15, παράγραφος 3 του συγκεκριμένου νόμου παραχωρεί το συγκεκριμένο δικαίωμα στις τοπικές αρχές.
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη στα Τίρανα κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]