Αναστολή συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ (video)

18

[ad_1]

Με 190 ψήφους υπέρ και 3 κατά, οι ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αποφάσισαν την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Η αναστολή της συμμετοχής θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας.
Η αναστολή συνεπάγεται ότι το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν δεν θα συμμετέχει σε καμία συνάντηση του ΕΛΚ, δε θα έχει δικαιώματα ψήφου και δε θα έχει δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις στα θεσμικά όργανα.
«Αποτέλεσμα συμβιβασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας την απόφαση του ΕΛΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Ο Όρμπαν ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη «σωστή απόφαση» προκειμένου να διατηρήσει την «ενότητά» του ενόψει Ευρωεκλογών.
«Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο» επισήμανε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι ένα «τόσο δυνατό» κόμμα, όπως το δικό του δε θα μπορούσε να «εκδιωχθεί» από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο «αμοιβαίος σεβασμός».
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε από την πλευρά του «περήφανος» για την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας πως ήταν «σαφής» και βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]