Αναμετρήθηκαν σε ντιμπέιτ οι υποψήφιοι διάδοχοι του Γιούνκερ (video)

[ad_1]

Το όραμά τους για τη ΕΕ παρουσίασαν οι τέσσερις υποψήφιοι διάδοχοι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν σε ντιμπέιτ που έγινε στη Φλωρεντία.

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και η δημιουργία ή όχι ενός ευρωπαϊκού στρατού ήταν τα θέματα τριβής μεταξύ τους.
Υπέρ του ευρωπαϊκού στρατού τάχθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήταν εξάλλου από τις πρώτες εξαγγελίες του η δημιουργία μίας δύναμης 10.000 ατόμων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
«Το ΕΛΚ θέλει να δείξει στον κόσμο ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι απόμακρη, είναι η δική μας Ευρώπη. Θα πρέπει να την αισθανόμαστε ως το σπίτι μας, αυτό ονειρεύομαι, να τη φέρω κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και πάλι», είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Απέναντί του και στο θέμα του ευρωπαϊκού στρατού έχει τον Φρανς Τίμερμανς, τον βασικό υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Ολλανδός πολιτικός, στα 58 του είναι ήδη ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Κύριος στόχος του όπως αναφέρει, να φέρει και πάλι τους Ευρωπαίους πολίτες κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης θα αυξηθούν και αυτό να γίνει γρήγορα, αλλά να φροντίσουμε και για την αναγέννηση της αλληλεγγύης στο ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Φρανς Τίμερμανς.
Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, που ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο στις συμμαχίες μετά τις εκλογές, Γκι Φέρχοφστατ, μίλησε για την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης σε αυτές τις εκλογές. Όντας βασικός διαπραγματευτής του ευρωκοινοβουλίου για το BREXIT, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του εθνικισμού στις χώρες της ΕΕ.
«Μόνο μαζί, σε μία αληθινή ΕΕ θα πετύχουμε και θα επιβιώσουμε. Και αναφέρομαι σε μια αληθινή ΕΕ γιατί, ίσως είναι λίγο προκλητικό αυτό, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Γκι Φέρχοφσταντ.
Μαζί τους στο ντιμπέιτ και η βασική υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ. Δεν είναι η πρώτη φορά που βάζει υποψηφιότητα και σύνθημά της έχει μία οικολογική, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη.
«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τώρα θα επηρεάσουν κυρίως τους νέους ανθρώπους. Αυτοί θα είναι κυρίως, μακροπρόθεσμα, σε αυτόν τον πλανήτη, σε αυτήν την ήπειρο, εκείνοι που θα υποφέρουν ή θα ζήσουν ευτυχισμένοι από τις αποφάσεις μας», είπε η Σκα Κέλερ.
Πηγή: ΕΡΤ1Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]