Αναμένεται στη Βουλή η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

[ad_1]

Με στόχο να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι διαβουλεύσεις με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος συνεχίζονται, για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Παράλληλα, στόχος παραμένει η ανεύρεση σημείων σύγκλισης με τους θεσμούς, με ορίζοντα το EuroWorking Group της ερχόμενης Δευτέρας.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.
Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.
Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.
Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]