Αναθεωρητέο το άρθρο 3 του Συντάγματος (video)

48

[ad_1]

Με 151 ψήφους πέρασε- στα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος -το άρθρο 3, το οποίο αφορά τις σχέσεις κράτους -εκκλησίας και τη θρησκευτική ουδετερότητα. Η εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους στην ρήτρα περί ουδετερόθρησκου κράτους.

Mε 151 ψήφους κρίθηκε ως αναθεωρητέο το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.
Άρθρο 3. Τι ισχύει σήμερα, ποιες οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές
Στην πρόταση που υπερψηφίστηκε προτάσσεται η διακήρυξη ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη και ακολουθεί η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσα θρησκεία. Για την οποία διευκρινίζεται ότι είναι δογματικά ενωμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Το άρθρο συμπληρώνεται από ερμηνευτική δήλωση, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και, κυρίως, δεν συνεπάγεται δυσμενείς συνέπειες σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η εκκλησία της Ελλάδος στο πρόσφατο υπόμνημα που εστάλη στους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές διατυπώνει την αντίθεση της στην προσθήκη περι ουδετεροθρησκείας. Για το ίδιο ζήτημα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χαρης Κονιδάρης είπε: «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και καμία απολύτως ανάγκη εθνική, κοινωνική ή άλλη, για την αναθεώρηση και αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος ή για την εισαγωγή μίας ιδεολογικά, πολιτικά, νομικά και επιστημονικά αόριστης, ηθελημένα συνθηματικής και αμφίσημης και δήθεν εκσυγχρονιστικής ρήτρας περί ουδετερόθρησκου κράτους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το άρθρο 13 του Συντάγματος εγγυάται απολύτως το απαραβίαστο της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες».
Την αντίθεσή της έχει εκφράσει τόσο η Ιεραρχία όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και τον Σωτήρη Μητραλέξη, διδάσκων Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester.
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου η επιτροπή διαλόγου της εκκλησίας με τον Υπουργό Παιδείας ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλισης της ιεραρχίας.
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]