Αναβολή του Brexit συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

[ad_1]

Υπέρ μίας νέας παράτασης της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 συμφώνησαν οι 27 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters συμφωνήθηκε να αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου.
Η Γαλλία πίεζε για σύντομη παράταση, άλλοι ηγέτες ήθελαν ημερομηνία στις αρχές του επόμενου έτους. Τελικά επετεύχθη συμβιβασμός για τις 31 Οκτωβρίου με επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο.
«Μια επέκταση Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είναι λογική εφόσον δίνει το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέξει επιτέλους πως θα κινηθεί» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, προσθέτοντας ότι μια σύνοδος κορυφής τον Ιούνιοθα επιτρέψει στους ηγέτες της ΕΕ «να αποτιμήσουν την κατάσταση».

A #Brexit extension until 31 October is sensible since it gives time to UK to finally choose its way. The review in June will allow #EUCO to take stock of the situation -JM
— Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) April 10, 2019

Ο Τουσκ, που προεδρεύει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για πόσο θα παραταθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

EU27 has agreed an extension of Art. 50. I will now meet PM @theresa_may for the UK government’s agreement. #Brexit
— Donald Tusk (@eucopresident) April 10, 2019

Η Μέι, που ήλπιζε συντομότερη παράταση ακόμη επιδιώκει την αποχώρηση μέχρι τις 22 Μαΐου για να αποφύγει τις εκλογές στην ΕΕ.

Από το βήμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]