Αναβολή του Brexit να αποφασιστεί ομόφωνα στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου

28

[ad_1]

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν περαιτέρω εγγυήσεις στη Βρετανία ότι το λεγόμενο backstop, ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα είναι προσωρινός, διαβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.
Μια πιθανότητα θα ήταν να υπάρξει μια δέσμευση για τον περιορισμό του backstop μέσω της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σχολιάζοντας την πιθανότητα αναβολής του Brexit, ο Μπαρνιέ είπε ότι αν το Λονδίνο υποβάλει τέτοιο αίτημα, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση στη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαρτίου.
Όπως είπε, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφωνία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος για να δοθεί αυτή η αναβολή. Οι υπόλοιπες 27 χώρες θα θέλουν να ξέρουν «για ποιον λόγο». Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι η Βρετανία θέλει να αναβάλει ένα πρόβλημα, υπογράμμισε.
Telegraph:Για τουλάχιστον 9 μήνες θα τηρεί η χώρα τους κανόνες της ΕΕ στον αγροτικό τομέα μετά το Brexit
Η Βρετανία θα συμφωνήσει μονομερώς να τηρήσει όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων για τουλάχιστον εννέα μήνες, στην περίπτωση μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ώστε να προστατευθεί ο βρετανικός αγροτικός τομέας, γράφη η εφημερίδα Telegraph στον ιστότοπό της.
Το σχέδιο αυτό του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν από τη Βρετανία να εξαλείψει τελείως ή τουλάχιστον με περιορίσει σημαντικά τους φραγμούς για την εισαγωγή αμερικανικών αγροτικών προϊόντων μετά το Brexit, ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες για τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]