Αμερικανικές εκλογές 2020: Νικητές δηλώνουν Τραμπ και Μπάιντεν

59

Για «μεγάλη νίκη» έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά από το κλείσιμο της κάλπης στις ΗΠΑ. Ο ίδιος άναψε φωτιές λέγοντας πως οι Συντηρητικοί θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων και άφησε σαφείς αιχμές για νοθεία.

Στην αντίπερα όχθη ο δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, μίλησε κι αυτός για νίκη: «Συνεχίστε να το πιστεύετε, θα νικήσουμε!», δήλωσε το πρώην δεξί χέρι του Μπαράκ Ομπάμα υπό τα ενθουσιώδη κορναρίσματα των οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί σε «drive-in» λίγο μετά τις 00:30 το πρωί (τοπική ώρα) .
Λίγες πολιτείες απομένουν στις οποίες η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα πρόκειται για τις πολιτείες του λεγόμενου «Γαλάζιου Τείχους». Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ο Μπάιντεν είχε εξασφαλίσει 238 εκλέκτορες, έναντι 213 του Τραμπ. Σημειώνεται πως ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά 270 εκλέκτορες. Αν ο Μπάιντεν καταφέρει να επικρατήσει σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Νεβάδα δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.