Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το υπουργείο Αμυνας επιδιώκει αυτό το πλάνο αλλαγών να προχωρήσει ταχύτατα και με προσήλωση. Κι αυτό διότι, τονίζεται, τα προβλήματα καθημερινότητας ενός τέτοιου υπουργείου αιχμής, όπως το Εθνικής Αμυνας, είναι πολλά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μείνουν σημαντικά ζητήματα στο περιθώριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη θωράκιση της χώρας.

Προσλήψεις ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ
Η πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι – σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – μία από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Εκτιμάται μάλιστα πως σε αυτό το πεδίο το υπουργείο θα μπορέσει να έχει άμεσα αποτελέσματα και να πετύχει μία από τις «γρήγορες νίκες» που επιδιώκει σε μία σειρά «μαχών» που θα δίνει διαρκώς από εδώ και στο εξής. Οι λίστες για τις ανάγκες ανά κλάδο και τομέα είναι ήδη έτοιμες και συνακόλουθα το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το ΟΚ από την πολιτική ηγεσία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο τα επιτελεία και των τριών Οπλων είχαν εισηγηθεί πως πρέπει να ενισχυθεί ο Στρατός με επιπλέον προσωπικό. Εντούτοις, δεν είχε δοθεί προτεραιότητα σ’ αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι επιτελείς του «Πενταγώνου», ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ). Τετρακόσιοι από αυτούς υπολογίζεται ότι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ειδικά στα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές. Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα άλλα δύο Οπλα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Στην πρώτη άμεση ενημέρωση που είχαν ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων την προπερασμένη εβδομάδα προεξοφλείται ότι τέθηκε επί τάπητος και το μεγάλο αγκάθι της υποστελέχωσης στρατιωτικού προσωπικού. Αλλωστε, ο Αλκιβιάδης Στεφανής μόλις πριν από επτά μήνες βρισκόταν στο τιμόνι του ΓΕΣ και γνωρίζει σε βάθος και με λεπτομέρειες την κατάσταση, τα προβλήματα και τις ανάγκες κυρίως στον Στρατό Ξηράς. Υπό αυτά τα δεδομένα θα είναι απίθανο να μην εισηγηθεί να μπει ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του υπουργείου Αμυνας η πρόσληψη προσωπικού.