Αλβανία: Νέα διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ράμα

35

[ad_1]

Έληξε σήμερα στα Τίρανα χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια μια ακόμη διαδήλωση διαμαρτυρίας της ενωμένης αντιπολίτευσης, κατά της κυβέρνησης των σοσιαλιστών με πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα.
Η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και διενέργεια άμεσων πρόωρων εκλογών στη χώρα. Κατά την αντιπολίτευση η κυβέρνηση προέκυψε με εξαγορασμένους ψήφους με μαύρα χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος και χαρακτηρίζεται από τη διαφθορά και το έγκλημα.
Για να πετύχει το στόχο της η αντιπολίτευση προέβη πριν ένα μήνα στην ομαδική παραίτηση από τη Βουλή, πράξη η οποία όχι μόνο είναι πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα δημοκρατίας, αλλά βάθυνε ουσιαστικά την κρίση στη χώρα, η οποία κρίση κατά τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι συνταγματική, θεσμική και κοινοβουλευτική.
Στην ουσία, η χώρα βρίσκεται όντως σε κατάσταση όπου οι βασικοί κρατικοί θεσμοί ή δε υφίστανται, ή υπολειτουργούν.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι τα αιτήματά της έχουν ως κίνητρο την αποφυγή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, με την οποία, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.
Υπό το σκεπτικό αυτό ο Έντι Ράμα επιμένει στη συνέχιση του έργου σάμπως να μη συμβαίνει τίποτε. Υποκίνησε την αναπλήρωση των εδρών της αντιπολίτευσης με επιλαχόντες υποψήφιους βουλευτές από τις λίστες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τους ως νέα αντιπολίτευση με την οποία θα ψηφίσει από κοινού την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ισχύσει στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου τρέχοντος, θα ολοκληρώσει το πακέτο νόμων για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και θα οδηγήσει τη χώρα στις δημοτικές εκλογές.
Οι δύο πλευρές δεν υποχωρούν στην κόντρα τους και έχουν κινητοποιήσει στην αναμέτρηση αυτή όλα τα μέσα που διαθέτουν, κυρίως τα ΜΜΕ. Η εξέλιξη κάνει δύσκολο και το έργο διαμεσολάβησης του δυτικού παράγοντα, ο οποίος ήταν ο καταλύτης στις αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις στη χώρα
Μάλιστα, η αντιπολίτευση είναι αρκετά επικριτική στο έργο και το ρόλο του στην Αλβανία. Συνεπώς, αρνητική ήταν από τη δύο πλευρές η χθεσινή πρόταση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα για εθνική πλατφόρμα διαλόγου με σημείο αναφοράς τις δημοτικές εκλογές.
Οι δυτικοί παράγοντες ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της χώρας με κοινωνικές συγκρούσεις, γι΄αυτό και υψώνει ιδιαίτερα τη φωνή για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή τις ακρότητες και τη βία στις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης.
Με φόντο την πολιτική αυτή κατάσταση στην Αλβανία έλαβε χώρο η σημερινή διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης Έληξε μετά από 3 ώρες και δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα επεισόδιά, διότι την ώρα της αποκορύφωσης της έντασης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από την Αλβανική Βουλή, ο Λιουλεζιμ Μπάσια, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθοδήγησε τους διαδηλωτές προς την έδρα του Δ. Κόμματος.
Η διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε στις 11 τοπική η ώρα ήταν από τις μεγαλύτερες στη χώρα, όσον αφορά τη συμμετοχή. Για την αντιμετώπιση της όποιας δυσάρεστης εξέλιξης κινητοποιήθηκαν περισσότερες από 2 000 αστυνομικές δυνάμεις , οι οποίες πήραν υπό προστασία και όλα τα κεντρικά κυβερνητικά και κρατικά ιδρύματα στο κέντρο της Πρωτεύουσας.
Διαφορετικά από τις υπόλοιπες φορές οι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία έξω από το Κυβερνητικό Μέγαρο, περιφέρθηκαν ειρηνικά τρεις φορές γύρω απ΄ αυτό, μεταφέροντας συμβολικά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως την αποκαλούν, έχει πέσει.
Απ΄ εκεί το κύμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς διάφορα σημεία στο κέντρο της πρωτεύουσας με επίκεντρο το χτίριο της Βουλής, αιφνιδιάζοντας έτσι και την αστυνομία. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν εύκολα εδώ το ανίσχυρο κορδόνι της αστυνομίας, αλλά δεν μπόρεσαν να εισβάλουν στο χτίριο της βουλής, διότι η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.
Οι διαδηλωτές ανταπέδωσαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έφτασαν αμέσως αστυνομικές ενισχύσεις με αποτέλεσμα να καμφθεί η επιμονή των διαδηλωτών.
Στην ομιλία του για τη λήξη της διαδήλωσης ο Λιουζίμ Μπάσια χαρακτήρισε αυτή από τις μεγαλύτερες στη χώρα.
Επισήμανε ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Ράμα και κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να μη προσέξει τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από τα Τίρανα, Παναγιώτης Μπάρκας
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]