Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν σε ΜΚΟ στο κέντρο της Καμπούλ

18

[ad_1]

Αφγανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν επί σχεδόν πέντε ώρες με μέλη των Ταλιμπάν, έπειτα από την εισβολή των τελευταίων σε κτίριο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στο κέντρο της Καμπούλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν, ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεση λίγο πριν το μεσημέρι, όταν εξερράγη βόμβα παγιδευμένη σε αυτοκίνητο στο συγκρότημα της ΜΚΟ Counterpart International, που συνεργάζεται με την υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), στην περιοχή Σαρ-ε-Νάου της πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και 24 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάστρατ Ραχίμι. Ένας από τους τραυματίες είναι ξένος υπήκοος πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει την υπηκοότητά του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 200 εργαζόμενοι στην Counterpart International διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Εκρήξεις και ριπές πολυβόλων συγκλόνισαν την περιοχή αφού περικυκλώθηκε από ειδικές δυνάμεις, που, με στήριξη συμβούλων ξένων δυνάμεων, επιχείρησαν να εξουδετερώνουν τους αντάρτες.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, που γίνεται την τρίτη μέρα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ αποκάλεσε την οργάνωση μέρος του αμερικανικού δικτύου που εμπλέκεται σε επιζήμιες δραστηριότητες Δυτικών στο Αφγανιστάν.
«Οι Ταλιμπάν πρέπει να απαντήσουν θετικά στην απαίτηση ειρήνης από τον αφγανικό λαό, αλλιώς θα καταπνιγούν από τις ηρωικές και γενναίες δυνάμεις ασφαλείας μας», δήλωσε ο πρόεδρος Άσραφ Γκάνι καταδικάζοντας τις σημερινές επιθέσεις ως μη-ισλαμικές.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας καταδίκασε και αυτός την επίθεση, τονίζοντας ότι το έργο της ΜΚΟ ήταν να βοηθά τοπικές κοινότητες, να εκπαιδεύει δημοσιογράφους και να στηρίζει τον αφγανικό λαό.
Η επίθεση ενδέχεται να υπονομεύσει τον νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Ταλιμπάν που διεξάγουν από την προηγούμενη Τετάρτη στη Ντόχα του Κατάρ.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]