Αίτνα έκρηξη: Εντυπωσιακό βίντεο από κρατήρα του ηφαιστείου

17

Αίτνα έκρηξη: Εντυπωσιακό βίντεο από κρατήρα του ηφαιστείου
«Κόβει την ανάσα» η έκρηξη νοτιοανατολικού κρατήρα του ηφαιστείου της Αίτνας, στη Σικελία, το βράδυ της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, την θεαματική έκρηξη ακολούθησε ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή παρατηρήθηκε στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Οι τοπικές αρχές της Σικελίας αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή του λειτουργίας του αεροδρομίου Φονταναρόσα της Κατάνης, λόγω των συνεπειών της νέας έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας. Εξαιτίας του καπνού και του μαύρου σύννεφου που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, η ορατότητα είναι σημαντικά μειωμένη και η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους.Η αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021 και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μειωθεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εικόνες αυτές, του «γίγαντα της Σικελίας που βρυχάται» είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης (3.350 μέτρα ύψος) και ότι τις περασμένες εβδομάδες είχε ήδη στείλει «προειδοποιητικά μηνύματα», με σειρά εκρήξεων, οι οποίες δεν δημιούργησαν προβλήματα στην γύρω περιοχή.