Αίτημα Μέι για παράταση έως 30/6-Ευέλικτη παράταση 12 μηνών προτείνει ο Τουσκ

[ad_1]

Νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 30 Ιουνίου, για το Βrexit ζήτησε επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια παράταση για 12 μήνες, υπό τον όρο ότι το Λονδίνο θα πραγματοποιήσει Ευρωεκλογές και δεν θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Πρόωρες οι συζητήσεις για νέα παράταση, σημειώνει το Παρίσι.
Επίσημη παράταση ζητά η Μέι
Με σημερινή επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε να παραταθεί το Brexit έως τις 30 Ιουνίου ώστε να επιτραπεί στους Βρετανούς βουλευτές που είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό να καταλήξουν σε μια συμφωνία αποχώρησης.
Στην επιστολή της η Μέι ενημερώνει ότι η Βρετανία ζητεί παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ, και προτείνει η παράταση αυτή να «τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2019».
Η Μέι διευκρίνισε ότι αν μια συμφωνία επιτευχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, τότε η Βρετανία προτείνει η παράταση να τερματιστεί νωρίτερα.
«Η κυβέρνηση θα θελήσει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις 23 Μαΐου και συνεπώς να ακυρώσει τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες με υπευθυνότητα για να διεξαγάγει τις εκλογές, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό», αναφέρει η Μέι στην επιστολή.
Από την πλευρά του, ο Τουσκ πρότεινε μια «ευέλικτη» παράταση διάρκειας έως 12 μηνών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Αντιδρά η Γαλλία
Πρόωρες θεωρεί η Γαλλία τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η γαλλική διπλωματική πηγή επέκρινε ως «άστοχα» τα σχόλια ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για μια «ευέλικτη παράταση» έως ένα έτος της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Φήμες που αφορούν την παράταση αυτή αποτελούν μια άστοχη δοκιμασία, οι διαφορετικές επιλογές θα συζητηθούν στις 10 Απριλίου και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», ανέφερε επίσης.
«Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σχετική Είδηση: «Eυέλικτη» παράταση 12 μηνών για Brexit πρότεινε ο Τουσκ
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]