Αίσχος! Βάνδαλοι κατέστρεψαν αγιογραφίες ανεκτίμητης αξίας Ιερού Ναού στον Βόλο

Οργή στους κατοίκους του Βόλου έχει προκαλέσει η δράση ιερόσυλων, οι οποίοι δεν δίστασαν να καταστρέψουν τις εξωτερικές αγιογραφίες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στον λόφο της Επισκοπής.

Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, οι δράστες έγραψαν τα ονόματά τους στις εξωτερικές αγιογραφίες που έχουν ανεκτίμητη αξία και τράπηκαν σε φυγή δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό.

Ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται κτισμένος την κορυφή του κωνικού, απότομου και πευκοφυτεμένου λόφου στην Επισκοπή, μέσα σε ένα βυζαντινό περίβολο. Ο ανατολικός τοίχος του να­ού με την τρίπλευρη αψίδα του ιερού είναι ό,τι απομένει σήμερα από τον παλαιό βυζαντινό Ναό που υπήρχε εκεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος», στη βορειοανατολική πλαγιά του λόφου σώζονται τα βυζαντινά παρεκκλήσια της Μεταμόρφω­σης του Σωτήρος, του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγίου Δημητρίου. Τα παρεκκλή­σια αυτά θα πρέπει να ανήκαν παλαιότερα σε κάποιο, αταύτιστο προς το παρόν, βυζαντινό μοναστήρι.

Ο ναός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα κατάλοιπα της βυζαντινής φάσης στην ανατολική πλευ­ρά, τα οποία ενσωματώθηκαν στο νεότερο ναό, όσο και για τον εντοιχισμένο γλυπτό του διάκοσμο.