Έρευνα για τα αίτια πτώσης του ελικόπτερου στη Σάμο

Εκτός από τις καταθέσεις των διασωθέντων μελών, θα διεξαχθεί έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων – Νεκροί ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος
Φως στα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή στα δυο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi-8 αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των δυο που σώθηκαν. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 16:39 από τη Σάμο για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και το δυστύχημα συνέβη στις 17:55.Ο Μολδαβός μηχανικός που ήταν και ο πρώτος που βρέθηκε ζωντανός παρέμενε στο νερό επί 35 λεπτά ενώ στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι είχε δει και τα άλλα τρία άτομα να βρίσκονται στη θάλασσα. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν μεγάλα κύματα και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Πιο συγκεκριμένα ο Μολβαδός μηχανικός ανέφερε ότι την ώρα που το ελικόπτερο πλησίαζε στη θάλασσα για υδροληψία ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο και το έφερε «τούμπα». Μάλιστα ο μηχανικός είπε ότι όλοι οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά στη συνέχεια και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έχασε τα υπόλοιπα μέληΚατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των άλλων τριών μελών, ο δεύτερος που εντοπίστηκε ήταν ο Έλληνας ο οποίος δεν κατάφερε να επιζήσει, ενώ νεκρός βρέθηκε και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης. Αρκετές ώρες αργότερα από την πτώση εντοπίστηκε ζωντανός το τέταρτος μέλος, ο Μολδαβός πιλότος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Πλάκα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα θαλάσσια ρεύματα τον έβγαλαν στην στεριά.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δύο από τους επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στην ξηρά χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε επιτόπια προσπάθεια ανάνηψής τους με ΚΑΡΠΑ, προσπάθεια που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διακομηδής τους στο νοσοκομείο, η οποία όμως δεν έφερε αποτελέσματα και όταν έφτασαν στο νοσοκομείο οι γιατροί βεβαίωσαν το θάνατό τους.

Όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, εκτός από τις καταθέσεις των διασωθέντων μελών, θα διεξαχθεί έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων η οποία έχει ενημερωθεί από τον αερολιμενάρχη Σάμου.Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία το δυστύχημα έγινε όταν το πυροσβεστικό ελικόπτερο προσπαθούσε να περισυλλέξει νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο νησί. Ο πιλότος άγνωστο πως έχασε τον έλεγχο και το ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να σώσουν το τετραμελές πλήρωμα.