Σάββατο, 5 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ζέττα Μακρή: Συνελήφθη γνωστός δημοσιογράφος – Φέρεται να εκβίαζε τη βουλευτή της ΝΔ.
Ερντογάν: Περιμένω τα F-35 από τον Τραμπ – Χωρίς νόημα οι ελληνικές ανησυχίες
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κ. Ζαχαριάδης -Τον Στ. Καλπάκη πρότεινε ο Φάμελλος για γραμματέα.
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αντιμετώπισε -Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό
Τσουκαλάς:Με το νέο εργασιακό ν/σ οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα
Η ώρα της κρίσης: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε ακαθάριστα οικόπεδα – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Φωτιά στην Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα σε Τσακαίους, Κάρυστο, Μεσοχώρια και Λιμνιώνα – Επιχειρούν εναέρια μέσα
TisimΒενη: Η παράσταση “Εκείνος και Εκείνος”στη Θεσσαλονίκη
Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν
Συνάντηση Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό της Κίνας 
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

12 μήνες ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Το πρωί της 23ης Ιουλίου 2018, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Το απόγευμα εκείνης της μέρας, η φωτιά που εισήλθε στο Μάτι, θα προκαλούσε μια εθνική τραγωδία παγκοσμίων διαστάσεων- καθώς είναι η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από αυτή της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς.

Στην κόλαση εκείνης της μέρας, που ξεκίνησε επειδή ένας 65χρονος αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους 8 μποφόρ, μέσα σε ένα χάος ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς, λανθασμένων χειρισμών και ελλιπούς συντονισμού, 104 άνθρωποι θα έχαναν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι θα σημαδεύονταν σωματικά –ως εγκαυματίες- και ψυχικά, αφού μέχρι και σήμερα αντηχούν στ’ αυτιά τους οι ήχοι της πυρκαγιάς που κατέτρωγε τα πάντα, τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που καίγονταν δίπλα τους.
Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε και για το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης –που «δεν ήξεραν» για νεκρούς- ενώ θύματα είχαν βρεθεί κάτω από καμένα αυτοκίνητα, στο δρόμο, στα σπίτια τους, στη θάλασσα και, τα περισσότερα, στο οικόπεδο της φρίκης, στην οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι. Αλλά επειδή δεν προέκυψε κανείς που να έχει την ευθύνη.
Γι’ αυτό και μετά το τέλος της δίκης, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ), οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, άλλοι πέταξαν καρέκλες, άλλοι φώναξαν «ντροπή», άλλοι έκλαιγαν. Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι ορατός καθώς η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δικαζόμενοι από την αρχή. Η χθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.
Οι εκδηλώσεις μνήμης

Στις 9 σήμερα το πρωί θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και, μισή ώρα αργότερα, 30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών μας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους.

Ακολουθεί, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στο δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι.

Στις 20:00, θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)

Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, θα αφεθούν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΜάτιΜνημόσυνοΤραγωδία
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Σήμερα η δεξίωση στο Προεδρικό για την 50η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Επόμενο άρθρο Θεμιστοκλέους για κορονοϊό: Έχουμε αύξηση κρουσμάτων – Οι νοσηλείες είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζέττα Μακρή: Συνελήφθη γνωστός δημοσιογράφος – Φέρεται να εκβίαζε τη βουλευτή της ΝΔ.
1 ώρα ago
Ερντογάν: Περιμένω τα F-35 από τον Τραμπ – Χωρίς νόημα οι ελληνικές ανησυχίες
2 ώρες ago
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κ. Ζαχαριάδης -Τον Στ. Καλπάκη πρότεινε ο Φάμελλος για γραμματέα.
3 ώρες ago
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αντιμετώπισε -Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό
4 ώρες ago
Τσουκαλάς:Με το νέο εργασιακό ν/σ οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα
5 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα της κρίσης: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε ακαθάριστα οικόπεδα – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα σε Τσακαίους, Κάρυστο, Μεσοχώρια και Λιμνιώνα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

News Room
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη: Η παράσταση “Εκείνος και Εκείνος”στη Θεσσαλονίκη

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό της Κίνας 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?