Έντονη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου για το νέο χάρτη-πρόκληση της Άγκυρας

[ad_1]

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις αντιδράσεις τους και ήδη ενημέρωσαν την ΕΕ για τις ανυπόστατες διεκδικήσεις και την αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας.
Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις εντός του Αιγαίου και της Κυπριακής ΑΟΖ παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε ακόμη και διπλωμάτες, ανάμεσα τους και στέλεχος της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Ο προκλητικός χάρτης εμφανίζει ως Τουρκική την Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο.Με ροζ χρώμα εμφανίζει περιοχή, ανατολικά και νότια της Κύπρου που δήθεν ανήκει στο ψευδοκράτος ενώ με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται τα ενεργειακά οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία όμως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
«Όσο διαρκεί αυτή η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επανέναρξη των συνομιλιών» επεσήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Πρόκειται για μια εντελώς αυθαίρετη διεκδίκηση, η οποία στηρίζεται στην επίσης αυθαίρετη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου, ότι τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου, της Ρόδου, της Κρήτης και πολύ περισσότερο το Καστελόριζο δεν διαθέτουν παρά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη και δεν έχουν καμιά περαιτέρω επήρεια σε άλλες θαλάσσιες ζώνες.
«Η Άγκυρα παίζει με την φωτιά. Εδώ να μας πείτε εκτιμήσεις σας, θα μεταφέρει ένταση στο Αιγαίο; Στην ΑΟΖ; Οι αξιολογήσεις σας για Τουρκία παντελώς λανθασμένες είπατε για νευρική Τουρκία, ερμηνεύσατε νευρικές κινήσεις κάτι που ήταν στρατηγική» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η χώρα είναι έτοιμη να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις με γνώμονα την διασφάλιση της ειρήνης και συμφωνούμε όλοι σε αυτό γιατί είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την ειρήνη έχοντας δυνατότητα αποτροπής» σημείωσε από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.
Στις Βρυξέλλες Ευάγγελος Αποστολάκης και Σάββας Αγγελίδης έκαναν γνωστές τις τουρκικές προκλήσεις στους ομολόγους τους, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη και έμπρακτη πλέον στήριξη.
«Είναι Ευρωπαϊκό θέμα και η ΕΕ πρέπει να διατηρεί ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται δικαιώματά της» ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης
«Εκτός του αυτονόητου, ότι επηρεάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επηρεάζονται και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας Κύπρου Σάββας Αγγελίδης.
Την ίδια ώρα, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθούν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του συμβουλίου της Ευρώπης στο Ελσίνκι, που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή. Αυτό το τετ α τετ έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των προκλήσεων και των εντάσεων που δημιουργεί η Τουρκία σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
«Θαλασσόλυκος 2019»
131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση Θαλασσόλυκος που διεξάγεται στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.
Το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων επιφανείας του Τουρκικού στόλου φαίνεται πως συγκεντρώνονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και προς την Αν. Μεσόγειο κι εκεί η Άγκυρα κάνει ακόμη μια αγωνιώδη προσπάθεια να στείλει μήνυμα προς όλες τις χώρες του ενεργειακού άξονα πως διαθέτει την υπεροπλία για να υποστηρίξει τις αβάσιμες αιτιάσεις της, διεκδικώντας πειρατικά μερίδιο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Γιώργος Σιδέρης
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]