Ένταση στις σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν

[ad_1]

Οργή προκάλεσε στην Ινδία η δημοσιοποίηση ενός βίντεο με τον Ινδό πιλότο, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από το Πακιστάν όταν καταρρίφθηκε το μαχητικό του, να δηλώνει στην πακιστανική τηλεόραση «πολύ εντυπωσιασμένος από τον πακιστανικό στρατό» ο οποίος του «συμπεριφέρθηκε πραγματικά καλά» την ώρα που σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν κατά μήκος του διαφιλονικούμενου Κασμίρ.
Δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου αναφέρουν ότι η επιστροφή του αντισμηνάρχου Αμπχιντάν Βαρταμάν στην Ινδία καθυστέρησε γιατί ο πιλότος υποχρεώθηκε να γυρίσει το βίντεο προτού απελευθερωθεί.
Ο πιλότος, το μαχητικό MiG του οποίου καταρρίφθηκε την Τετάρτη ενώ κατεδίωκε πακιστανικά μαχητικά πάνω από το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, πέρασε αργά χθες το βράδυ το συνοριακό πέρασμα Γουάγκα, το μόνο νόμιμο σημείο διέλευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αμέσως μόλις το Ισλαμαμπάντ αποφάσισε την απελευθέρωσή του. Η σύλληψή του έγινε το επίκεντρο των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Κασμίρ τον περασμένο μήνα, που στοίχισε τη ζωή σε 40 ινδούς παραστρατιωτικούς.
Ο ινδός πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια αλλά δέχτηκε επίθεση από πλήθος στην πακιστανική πλευρά της γραμμής εκεχειρίας που χωρίζει το Κασμίρ, εμφανίστηκε με μελανιασμένο μάτι και μεταφέρθηκε άμεσα για ιατρικό έλεγχο και για ανάκριση από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Στο βίντεο, το οποίο έχει παραποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πακιστανικό στρατό λίγο πριν από την απελευθέρωσή του, ο πιλότος εξαίρει τον επαγγελματισμό του πακιστανικού στρατού και ασκεί κριτική εις βάρος των ινδικών μέσων ενημέρωσης επειδή προκάλεσαν πολεμικό κλίμα.
«Το προσωπικό του στρατού με έσωσε από τον όχλο. Ο πακιστανικός στρατός είναι πολύ επαγγελματίες και είμαι εντυπωσιασμένος από αυτό», λέει.
Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «κακόγουστο» το βίντεο και ανέφεραν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τους αιχμαλώτους πολέμου.
«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς αξιοπρέπεια και το Πακιστάν μόλις ξέχασε αυτό το βασικό μάθημα παραβιάζοντας την Συνθήκη της Γενεύης», έγραψε ο Ρατζίπ Σαρντεσάι, διευθυντής σε έντυπο του ομίλου India Today.
Από την πλευρά του ο πακιστανικός Τύπος εξήρε την κυβέρνηση για την απελευθέρωση του πιλότου.
Την ίδια ώρα, η βία μαίνεται στο Κασμίρ με αμφότερες τις πλευρές να εξαπολύουν επιθέσεις στην μεθόριο. Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν από την ινδική πλευρά και ένας από την πακιστανική. Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί πολίτες και από τις δύο πλευρές στην μεθόριο από την Δευτέρα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σχετική είδηση: Το Πακιστάν παρέδωσε στην Ινδία τον πιλότο του μαχητικού που κατερρίφθη
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]