Έθιμα της γιορτής του Αγ. Γεωργίου- Αναρρίχηση, ιπποδρομίες και μαντήλια (video)

[ad_1]

Η αναπαράσταση της πάλης του Αγίου Γεωργίου με τον Δράκο, αναβίωσε στο Νέο Σούλι Σερρών. Είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη της τουρκοκρατίας και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στην αναβίωση του εθίμου των ιπποδρομιών, που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο χωριό Ανατολικό του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης.Προς τιμήν του Αγίου, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν τα άλογα τους για τον αγώνα, ενώ οι καβαλάρηδες φορούν κόκκινο μαντήλι στο λαιμό τους.
Στο χωριό Άγιος της Βόρειας Εύβοιας ο ουρανός φωτίστηκε από εκατοντάδες αυτοσχέδια φαναράκια. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς και το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού αναβίωσε για ακόμα μία χρονιά το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες ντόπιοι, ξένοι τουρίστες και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Τολού και παρακολουθήσαν την πυρπόληση του Ιούδα.
Τηρώντας το έθιμο για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο Καστράκι της Καλαμπάκας, οι «καλύτεροι» του χωριού σκαρφαλώνουν στο βράχο και φτάνουν στο ξωκλήσι, για να κρεμάσουν τα μαντήλια που αφιερώνουν στον Άγιο. Τα μαντήλια της προηγούμενης χρονιάς, μοιράζονται στους πιστούς μετά το τέλος της λειτουργίας.

Στο τέλος της λειτουργίας ο ιερέας μαζί με το αντίδωρο μοιράζει μία εικόνα και ένα μαντήλι στους πιστούς.
Τα μαντήλια μένουν ως την επόμενη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ενώ αφού πάρουν την ευλογία, όλοι συμμετέχουν στο γλέντι που ακολουθεί στη πλατεία του χωριού.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας, Μαρία Μαγκλάρα
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]