Άνγκελα Μέρκελ: Δάκρυσε στο “αντίο” της σε μια φαντασμαγορική τελετή στο Βερολίνο

Και παρ’ όλο που η απερχόμενη καγκελάριος σπάνια δείχνει δημοσίως τα συναισθήματά της, αυτό το βράδυ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνηση, ενώ έδειχνε να παλεύει να πνίξει τα δάκρυά της.Σύμφωνα με την παράδοση, η Μέρκελ είχε τη δυνατότητα να ζητήσει τρία τραγούδια για να παίξει η στρατιωτική μπάντα. Οι μουσικές της επιλογές εξέπληξαν τους μουσικούς της στρατιωτικής μπάντας, καθώς το κομμάτι punk μουσικής της Nina Hagen και της Hildegard Knef δεν υπήρχαν στις παρτιτούρες της Ορχήστρας Bundeswehr. “Είναι ωραίο που ακούστηκε και κάτι αστείο” είπε ο συνθέτης του τραγουδιού της Hagen, Michael Heubach, στην BILD.

Όταν ακούστηκε το κομμάτι της Knef, “For me it should rain red roses” η Μέρκελ έδειξε να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Το τρίτο μουσικό θέμα που ζήτησε η απερχόμενη καγκελάριος ήταν ο ύμνος “Μεγάλε Θεέ, σε δοξάζουμε”.Δεν ήταν εύκολο αυτήν τη συγκίνηση να την κρύψει όταν ξεκίνησε την ομιλία της. “Νιώθω ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη. Ταπεινοφροσύνη μπροστά στην καγκελαρία, ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη. Πάντα γνώριζα ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική. Κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Τα 16 χρόνια ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος ήταν γεμάτα γεγονότα και συχνά πολύ προκλητικά. Με προκαλούσαν πολιτικά και προσωπικά και ταυτόχρονα με γέμιζαν πάντα τόνισε και πρόσθεσε:

“Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ειδικότερα έδειξαν πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη στην πολιτική, στην επιστήμη και στον κοινωνικό λόγο – αλλά και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι.