Κυριακή, 14 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Αγρότες: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο μπλόκο της Νίκαιας για την πορεία των κινητοποιήσεων
Α. Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ «λούζεται» τον συλληφθέντα κουμπάρο του κ. Ανδρουλάκη
Απεργία 16/12: Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν – Συγκέντρωση στις 11:00 στο Σύνταγμα
Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών
Αττική: Στάση εργασίας την Τετάρτη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία
Τσουκαλάς για «Φραπέ»: Όταν επιλέγεις τη σιωπή υπάρχει η σκιά ότι μπορεί να υπήρχε μια διευκόλυνση
Τζιν Χάνλον: 16 χρόνια μετά ανασύρεται η υπόθεση θανάτου της στις Γούβες Ηρακλείου
Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για τους πολίτες
Νίκαια Λάρισας: Ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων
Τέλος η «ομηρία» από χρέη: Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και ρύθμιση «ανάσα» για επαγγελματίες και νοικοκυριά
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Τι συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και η δήλωση Κουμουτσάκου

6 έτη πριν
Μοιραστείτε το
6 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ εναντίον της Άγκυρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που απείχε αυτοβούλως και της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκλήθηκε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αυτή διεξήχθη “σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, “αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Κατρούγκαλος “εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες”. “Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση. Τονίσθηκε, τέλος, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης”, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κουμουτσάκος για συνεδρίαση ΕΣΕΠ: Είχε περισσότερο σημειολογική αξία, παρά ουσιαστική

Αναφερόμενος στο τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι “είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική”.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως “ήταν η τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική. Σημειολογική υπό την έννοια ότι ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συγκαλείται για να συζητήσει ζητήματα που δημιουργεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς δεν φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία ‘ενημερώθηκαν’ οι πολιτικές δυνάμεις” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα θέματα που έθεσε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι “από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει ενόψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών”. Ενδεικτικά μίλησε για μία εκ των ερωτήσεων που έθεσε: “αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα”.

Η απάντηση που έλαβε, είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι “η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία” και συμπλήρωσε: “Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα”.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: “Εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΚουμουτσάκοςΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΕΞ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Επικό tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ξέχασα τη σημαία του ΠΑΣΟΚ»
Επόμενο άρθρο ΥΜΑ-Θ και Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταπολεμούν από κοινού το σχολικό μπούλινγκ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο μπλόκο της Νίκαιας για την πορεία των κινητοποιήσεων
24 λεπτά πριν
Α. Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ «λούζεται» τον συλληφθέντα κουμπάρο του κ. Ανδρουλάκη
59 λεπτά πριν
Απεργία 16/12: Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν – Συγκέντρωση στις 11:00 στο Σύνταγμα
1 ώρα πριν
Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών
2 ώρες πριν
Αττική: Στάση εργασίας την Τετάρτη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία
2 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Τζιν Χάνλον: 16 χρόνια μετά ανασύρεται η υπόθεση θανάτου της στις Γούβες Ηρακλείου

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια Λάρισας: Ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Χαρακόπουλος: Προϋπολογισμός αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης – ΝΔ και αγρότες στο ίδιο στρατόπεδο

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Τα αιτήματα των αγροτών – Γιατί είπαν «όχι» στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?