Τρίτη, 5 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Άγιος Παντελεήμονας: Έκρηξη σε κατάστημα τα μεσάνυχτα με δύο τραυματίες
Πρoστατευμένο: Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το μεταλλευτικό έργο στις Σκουριές
Χαλκιδική: Μεγάλη μείωση φέτος των επισκεπτών – Υψηλές τιμές και έλλειψη υποδομών οι αιτίες
Άστραψαν και βρόντηξαν οι πολίτες για την κατάσταση στην Χαλκιδική
Στη Θεσσαλονίκη ο Βρούτσης
Καιρός: Συννεφιά και βροχές αναμένονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα – Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1.200 τόνους ογκωδών συλλέγει κάθε μήνα ο Δήμος
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος
Νετανιάχου: Προετοιμάζει πλήρη στρατιωτική κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας
Μαξίμου: Συνεδριάζει την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγή για πολίτικο πασχαλινό τσουρέκι

3 έτη ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

ΥΛΙΚΑ για 5 μεγάλα τσουρέκια

1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (υπάρχουν αρκετά στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποίησα Μάννα το χρυσό)

100 γρ. φρέσκια μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο και χλιαρό)

350 γρ. ζάχαρη

400 ml χλιαρό γάλα πλήρες

4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

2 κουταλάκια του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) κοπανισμένο

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (ένα φακελάκι είναι αυτή η ποσότητα)

1 λοβός βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το γαρνίρισμα.Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που χρειάζονται για τα τσουρέκια, ζυγίστε ο,τι χρειάζεται, κοσκινίστε το αλεύρι, λιώστε το βούτυρο, ζεστάνετε το γάλα και τρίψτε τα μυρωδικά.

Είναι αρκετά τα υλικά, οπότε αν τα έχετε όλα έτοιμα μπροστά σας θα είναι ευκολότερη η διαδικασία και πιο γρήγορη. Θα χρειαστείτε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή λεκάνη για να ζυμώσετε τα τσουρέκια και να τα αφήσετε να φουσκώσουν και ένα λίγο μικρότερο μπολ για να φτιάξετε το προζύμι.

Αρχικά παίρνετε το μικρότερο μπολ, ρίχνετε μέσα δύο – τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία – δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, το 1/3 της ποσότητάς του, και τη μαγιά αφού τη θρυμματίσετε με τα χέρια σας.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά ώσπου αυτό να αρχίσει να φουσκώνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ για τα αναμείξετε τα υλικά ή να το κάνετε με τα χέρια, αν έχετε δυνατά μπράτσα ή αν θέλετε με την ευκαιρία να αποκτήσετε. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Το αλεύρι δεν το ρίχνετε όλο εξαρχής, κρατάτε ένα περίπου φλιτζάνι για το τέλος.

Μετά προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, κρατάτε μια πολύ μικρή ποσότητα -2 κουταλιές περίπου της σούπας- για τα αλείψετε τα τσουρέκια στο τέλος. Ρίχνετε τα μπαχαρικά -καρδάμωμο, μαστίχα, μαχλέπι- μέσα στη ζάχαρη και τα αδειάζετε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά λίγο με τη σπάτουλα, αυτό βοηθάει στο να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα του αλευριού. Τέλος, ρίχνετε και το μείγμα της μαγιάς, το γάλα και το μισό λιωμένο βούτυρο.

Το υπόλοιπο μισό θα το κρατήσετε για να ζυμώσετε στο τέλος το ζυμάρι. Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή τοποθετείτε τον γάντζο της ζύμης στο μίξερ και ξεκινάτε. Όταν θα δείτε ότι έχετε μια ζύμη ελαστική και βαριά προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι μαλακή και απαλή αλλά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τώρα ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσετε το άλλο μισό λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και διπλώνετε τη ζύμη, αυτό το κάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει, θα πάρει τουλάχιστον δύο ώρες, γιατί η ζύμη είναι βαριά και λιπαρή, θέλει λοιπόν υπομονή. Όταν διπλαστεί σε όγκο, ζυμώνετε ξανά τη ζύμη ελαφρά, δηλαδή “ξεφουσκώνετε” με τα χέρια σας τη ζύμη, την διπλώνετε ξανά -όπως φαίνεται στο βίντεο- και την αφήνετε να φουσκώσει ακόμα μια φορά. Γενικά να ξέρετε ότι η ζύμη των τσουρεκιών θέλει το χρόνο της, να είστε υπομονετικοί μαζί της και δεν θα χάσετε.

Όταν δείτε ότι η ζύμη σας έχει φουσκώσει, και συνήθως φουσκώνει πολύ, την “ξεφουσκώνετε” πάλι με τα χέρια σας και ξεκινάτε να φτιάξετε τα τσουρέκια. Μοιράζετε τη ζύμη σε μέρη, αυτή η ποσότητα θα σας φτάσει να κάνετε 4 ή 5 τσουρέκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα κάνετε ή πώς θα τα πλέξετε. Μπορείτε να κάνετε την κλασική πλεξίδα ή διάφορες άλλες πλέξεις, υπάρχουν πολλές, όρεξη να έχετε. Φροντίστε μόνο να κορδόνια που θα χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια ποσότητα ζύμης, να είναι δηλαδή όμοια.

Αφού κάνετε τα τσουρέκια, τα αφήνετε πάνω σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο. Απλώνετε πάνω τους με πινέλο πολύ μικρή ποσότητα αυγού χτυπημένου -αυτό που έχετε κρατήσει ήδη- τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Τα αφήνετε να φουσκώσουν -ξανά!- για 1 περίπου ώρα και τα ψήνετε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Να θυμάστε ότι η ωρίμανση του ζυμαριού εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία του χώρου που είμαστε, οπότε οι χρόνοι είναι πάντα σχετικοί και για αυτό να ελέγχετε το ζυμάρι και βέβαια να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά, τα καλύπτετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Αγία Σοφία: Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας
Επόμενο άρθρο Ήθη και έθιμα Μεγάλης Πέμπτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άγιος Παντελεήμονας: Έκρηξη σε κατάστημα τα μεσάνυχτα με δύο τραυματίες
1 ώρα ago
Πρoστατευμένο: Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το μεταλλευτικό έργο στις Σκουριές
1 ώρα ago
Χαλκιδική: Μεγάλη μείωση φέτος των επισκεπτών – Υψηλές τιμές και έλλειψη υποδομών οι αιτίες
1 ώρα ago
Άστραψαν και βρόντηξαν οι πολίτες για την κατάσταση στην Χαλκιδική
2 ώρες ago
Στη Θεσσαλονίκη ο Βρούτσης
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συννεφιά και βροχές αναμένονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα – Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία

Ελένη Ευσταθίου
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1.200 τόνους ογκωδών συλλέγει κάθε μήνα ο Δήμος

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δημοπρατείται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Αεροδρόμιο-είσοδος Περαίας

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?