Ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός τον σχεδόν δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα επτά χρόνια, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και φιλόδοξη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στις 16 Ιουλίου (2025) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) που «ακουμπά» στο 1,26% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στο 1,13% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Στη λίστα των «27» οι χώρες που ξεχωρίζουν, είναι:
- Πολωνία: Λαμβάνει τα περισσότερα χρήματα με συνολική κατανομή 123,3 δισ. ευρώ. Το 90% του ποσού αφορά γενική κατανομή για επενδύσεις, ενώ σχεδόν 9 δισ. ευρώ κατευθύνονται στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
- Γαλλία: Η Γαλλία θα λάβει 90,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 81,8 δισ, ευρώ κατευθύνονται στη γενική κατανομή για επενδύσεις και 5,6 δισ. ευρώ στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
- Ισπανία: Εξασφαλίζει 88,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 5 δισ. ευρώ ενισχύουν το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού.
- Ιταλία: Πρόκειται να εισπράξει 86,6 δισ. ευρώ με επίσης σημαντικό μερίδιο (5,4 δισ. ευρώ) να πηγαίνει στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
Τα κονδύλια για την Ελλάδα
Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 49,2 δισ. ευρώ που κατανέμονται ως εξής:
- 42,9 δισ. στη γενική κατανομή
- 3,5 δισ. για μετανάστευση, ασφάλεια και εσωτερικές υποθέσεις (ενίσχυση συνόρων, άσυλο, ένταξη)
- 2,8 δισ. από το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση της δίκαιης μετάβασης
Χώρες όπως η Κύπρος (2,3 δισ.), η Μάλτα (1,3 δισ.) και το Λουξεμβούργο (0,6 δισ.) λαμβάνουν συγκριτικά μικρότερα ποσά λόγω πληθυσμιακού μεγέθους.