Σάββατο, 5 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ζέττα Μακρή: Συνελήφθη γνωστός δημοσιογράφος – Φέρεται να εκβίαζε τη βουλευτή της ΝΔ.
Ερντογάν: Περιμένω τα F-35 από τον Τραμπ – Χωρίς νόημα οι ελληνικές ανησυχίες
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κ. Ζαχαριάδης -Τον Στ. Καλπάκη πρότεινε ο Φάμελλος για γραμματέα.
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αντιμετώπισε -Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό
Τσουκαλάς:Με το νέο εργασιακό ν/σ οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα
Η ώρα της κρίσης: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε ακαθάριστα οικόπεδα – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Φωτιά στην Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα σε Τσακαίους, Κάρυστο, Μεσοχώρια και Λιμνιώνα – Επιχειρούν εναέρια μέσα
TisimΒενη: Η παράσταση “Εκείνος και Εκείνος”στη Θεσσαλονίκη
Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν
Συνάντηση Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό της Κίνας 
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάιμον Νίξον: “Η Ελλάδα στo κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα”

2 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Εκτενή αναφορά στην «αναστροφή της οικονομικής τύχης της Ελλάδας», όπως λέει χαρακτηριστικά, μέσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης, κάνει ο αρθρογράφος των Times του Λονδίνου, Σάιμον Νίξον. Σε ανάλυσή του για τις εκλογές της Κυριακής, επισημαίνει ότι στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκεται το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία που έχει σήμερα. «Η ανάκαμψη της Ελλάδας από μία χώρα που βρισκόταν στα πρόθυρα μιας δραματικής χρεοκοπίας σε μια χώρα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες οικονομικής ανάκαμψης της σύγχρονης εποχής», αναφέρει, για να συμπληρώσει ότι «πριν από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη, οι τράπεζές της κλειστές και μία νεοεκλεγείσα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση επιδιδόταν σε ένα απερίσκεπτο μπραντεφέρ με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, εν μέσω συζητήσεων για έξοδο ή αποπομπή της από την Ευρωζώνη».

Ο Νίξον υποστηρίζει ότι «μεγάλο μέρος από τα εύσημα για την αναστροφή της οικονομικής τύχης της χώρας πρέπει να αποδοθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό από το 2019». Εξηγεί ότι «ήταν από τους πρώτους που, στο βαθιά πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αναγνώρισε ότι μόνον οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της προσφοράς για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας θα μπορούσαν να την βγάλουν από το οικονομικό τέλμα», αλλά, κατά την εκτίμησή του, «η εντυπωσιακή επίδοση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν οι εκλογές οδηγήσουν στην επιστροφή της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα». Εξ ου προκύπτει και ο τίτλος του άρθρου του Νίξον: «Η σκληρή δουλειά της Ελλάδας για το χρέος μπορεί να ακυρωθεί από μια αριστερή κυβέρνηση».

Αναφέρεται εξάλλου αναλυτικά σε οικονομικά δεδομένα, όπως η αύξηση των επενδύσεων κατά 44,2% σε πραγματικούς όρους από το 2019, γεγονός που, κατά τον ίδιο και οικονομικούς αναλυτές, αντανακλά την εμπιστοσύνη των ξένων και εγχώριων επιχειρήσεων στην αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης. Επίσης, σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,4% – δηλαδή με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης – οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν από το 19% του ΑΕΠ το 2009 στο 49% πέρυσι. Αλλά και το χρέος μειώθηκε από 206% του ΑΕΠ σε 171% και προβλέπεται να μειώνεται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως εκτιμά πάντως ο αρθρογράφος των Times, «η Ελλάδα δεν επρόκειτο ποτέ να βγει από το ευρώ, καθώς το κόστος, κυρίως για τους ίδιους τους Έλληνες, θα ήταν υψηλό, όπως κατάλαβε και ο Αλέξης Τσίπρας όταν τελικά αποδέχτηκε μνημόνιο. Αντίθετα, η αντιπαράθεση πάντα αφορούσε μόνον το ποιες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για χαμηλότοκα δάνεια από την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Ο Νίξον καταλήγει με την εκτίμηση ότι η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, αλλά εξαρτάται απόλυτα από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτή, με τη σειρά της, από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αναφερόμενος σε «πολιτικά σκάνδαλα» που στοίχισαν, όπως υποστηρίζει, στη δημοτικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας παρουσιάζουν μεν μια πιο μετριοπαθή εικόνα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να υπόσχονται μεγάλες αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες, την ανατροπή ορισμένων εργασιακών μεταρρυθμίσεων και έναν αριθμό εθνικοποιήσεων. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας, καθυστερώντας οποιαδήποτε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», συνοψίζει, προσθέτοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση αποδεικνύει τελικώς ότι το ευρώ είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι πολλοί θεωρούσαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: “Tην Κυριακή ο ελληνικός λαός δίνει 2η ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία” (video)
Επόμενο άρθρο Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη – Δεν αποκλείουν πιο δυνατή δόνηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζέττα Μακρή: Συνελήφθη γνωστός δημοσιογράφος – Φέρεται να εκβίαζε τη βουλευτή της ΝΔ.
13 λεπτά ago
Ερντογάν: Περιμένω τα F-35 από τον Τραμπ – Χωρίς νόημα οι ελληνικές ανησυχίες
1 ώρα ago
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κ. Ζαχαριάδης -Τον Στ. Καλπάκη πρότεινε ο Φάμελλος για γραμματέα.
2 ώρες ago
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αντιμετώπισε -Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό
3 ώρες ago
Τσουκαλάς:Με το νέο εργασιακό ν/σ οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα
4 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 e-ΕΦΚΑ -ΔΥΠΑ: Oι πληρωμές έως τις 11 Ιουλίου

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα 6,8 εκατ. ευρώ για Ψηφιακή Ενδυνάμωση ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έφτασαν τις 18.000 οι υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?