Δευτέρα, 16 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ο πόλεμος «φτάνει» στην αντλία: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας – Η επιστολή παραίτησής του
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» λέει το Ισραήλ – Σε υπόγειο καταφύγιο κρύβεται ο Χαμενεΐ
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ με 30,3%, σκληρή μάχη ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης Ελευθερίας για τη δεύτερη θέση και κατρακύλα με 6,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνεται η λογική της ΔΕΘ από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Στόχος η μείωση βαρών από τη μεσαία τάξη
«Αν έπεφτε 15 μέτρα πιο δίπλα, θα είχαμε μεγάλη έκρηξη»: Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Βουλιαγμένη
Ημαθία: Ένας 21χρονος νεκρός και έξι τραυματίες μετά από τροχαίο στην Εγνατία Οδό- Μηχανή εκσφενδονίστηκε στο αντίθετο ρεύμα
Σκέρτσος: Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει
Κεφαλογιάννης: Δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση για τον καθαρισμό των οικοπέδων
Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνουν τις επιθέσεις καθώς η φονική σύγκρουση εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα έξι οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού

2 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες και το δημόσιο αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας ήδη από το 2019, όταν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν εγκλωβισμένοι σε κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το δημόσιο, χωρίς καμία δυνατότητα μακροπρόθεσμης ρύθμισης και οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας αυτούς τη δυνατότητα να ανασάνουν από τα χρέη τους, ρυθμίζοντάς τα με έναν αυτοματοποιημένο και δίκαιο τρόπο, ώστε να βάλουν σε μια τάξη τα οικονομικά τους και να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους», σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι στιγμής φαίνεται να μας δικαιώνουν: Το 2024 είχαμε αύξηση στις ρυθµίσεις του εξωδικαστικού κατά 81% σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έγιναν κατά το 2023, κλείνοντας έτσι το έτος με σύνολο 28.945 επιτυχών ρυθµίσεων, που αντιστοιχεί σε αρχικές οφειλές 9,5 δισ. ευρώ. Ενώ με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου του 2025 το νούμερο αυτό διαμορφώθηκε ήδη σε 33.432 ρυθμίσεις συνόλου οφειλών 10,9 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν κούρεμα έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Είναι ενδεικτικό ότι υπό τον παλιό εξωδικαστικό του νόμου ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθετήθηκε το 2017, είχαν επιτευχθεί ελάχιστες ρυθμίσεις, περί τις 2.000, καθόλα τα έτη λειτουργίας του και ενώ το ιδιωτικό χρέος σημείωνε ήδη ιστορικά υψηλά. Λόγω αυτής της αβελτηρίας το 2019 συνολικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στα 67,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών μας.

Ασκήσαμε επιτυχώς πίεση σε τράπεζες και servicers με σειρά μέτρων που τους υποχρέωσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διαφάνεια. Και προχωράμε στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με έξι νέες πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των πολιτικών μας».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως τα νέα ευνοϊκά μέτρα είναι τα εξής:

  • Ο διπλασιασµός της περιμέτρου των επιλέξιµων οφειλετών με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ.
  • Η περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών μέσω θεσµοθέτησης της υποχρέωσης του πιστωτή να έχει καταθέσει προ της διενέργειας του πλειστηριασµού έγγραφη πρόταση ρύθµισης στον οφειλέτη.
  • Η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
  • Η επέκταση προθεσµιών ώστε να µπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να µπει στο ενδιάµεσο πρόγραµµα.
  • Η επέκταση της δυνατότητας ρύθµισης δανείων µε εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου µέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
  • Ένας μόνιµος µηχανισµός αποζηµίωσης ζηµιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».

«Χάρη στις πολιτικές μας για τα κόκκινα δάνεια, τόσο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και μέσω του προγράµµατος «ΗΡΑΚΛΗΣ», οι τράπεζες είχαν σημαντική µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους», επισήμανε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και σημείωσε: «Το τρίτο τρίµηνο του 2024 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε το 4,6%, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, όντας χαµηλότερο και από την περίοδο πριν την κρίση. Να θυμίσω μόνο ότι το 2019 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στο 40,6%! Ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται κάτω από τον µέσο όρο της Ε.Ε. ως προς το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τη στήριξη των ευάλωτων εισοδημάτων, τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας μας που πρέπει να λειτουργεί με δικαιοσύνη και κανόνες όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Trending NewsΕξωδικαστικός ΜηχανισμόςΚόκκινα δάνειαΚυριάκος Μητσοτάκης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Ολυμπιακός-Γιαντράν 13-14: Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν στα πέναλτι και οι ελπίδες για πρόκριση στο Final Four του Champions League στο πόλο μειώνονται αισθητά
Επόμενο άρθρο e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πόλεμος «φτάνει» στην αντλία: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη
5 ώρες ago
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας – Η επιστολή παραίτησής του
5 ώρες ago
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» λέει το Ισραήλ – Σε υπόγειο καταφύγιο κρύβεται ο Χαμενεΐ
5 ώρες ago
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ με 30,3%, σκληρή μάχη ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης Ελευθερίας για τη δεύτερη θέση και κατρακύλα με 6,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ
6 ώρες ago
Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνεται η λογική της ΔΕΘ από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Στόχος η μείωση βαρών από τη μεσαία τάξη
6 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση για τον καθαρισμό των οικοπέδων

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνουν τις επιθέσεις καθώς η φονική σύγκρουση εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δύσκολο έργο του Κώστα Σκρέκα, σήμερα η εκλογή νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?