Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες 26 χώρες υπογράφουν κοινή δήλωση-έκκληση, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Βρετανίας, για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μέσω μιας άμεσης, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Παράλληλα, επαναβεβαιώνουν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη αυτού του στόχου και δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την υποστήριξη της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και Μιας πολιτικής διαδικασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη για όλους – Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή.
Στην κοινή δήλωση, οι υπογράφουσες χώρες:
- Υποστηρίζουν ότι το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
- Καταδικάζουν τη χορήγηση βοήθειας με το σταγονόμετρο και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή.
- Θεωρούν απαράδεκτη την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και καλούν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
- Ταυτόχρονα, καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων από την Χαμάς και ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους.
Για τους λόγους αυτούς, οι υπογράφουσες χώρες καλούν:
- την ισραηλινή κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή της βοήθειας και να επιτρέψει επειγόντως στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές ΜΚΟ να κάνουν το έργο τους που σώζει ζωές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
- όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Επιπλέον, θεωρούν προτάσεις για την απομάκρυνση του παλαιστινιακού πληθυσμού σε μια «ανθρωπιστική πόλη» ως εντελώς απαράδεκτες, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη αναγκαστική εκτόπιση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Τέλος, δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εδαφική ή δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αλλά και υπονομεύει σοβαρά τη λύση των δύο κρατών.
Κάγια Κάλας: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες αμάχων στα σημεία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να σταματήσει» να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους που συγκεντρώνονται σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.
«Έχω δηλώσει σαφώς ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους σε σημεία διανομής» ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στο X έπειτα από επικοινωνία με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ. Το να σκοτώνεις αμάχους που αναζητούν βοήθεια «είναι κάτι που δεν δικαιολογείται», επέμεινε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για βελτίωση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Το Ισραήλ τήρησε ορισμένες δεσμεύσεις, όπως είπα ήδη την περασμένη εβδομάδα, αλλά είναι σαφές πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο Ανουάρ ελ Ανούνι, υπογραμμίζοντας πως η Κάλας “διατηρεί την πίεση” στο Ισραήλ.
Η Κάλας διευκρίνισε στο X ότι είπε σήμερα στον Ισραηλινό υπουργό πως «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» εφόσον το Ισραήλ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασε στα τέλη Ιουνίου στους “27”, αναφέρει πως το Ισραήλ παραβίασε το άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, η Κάλας ετοίμασε έναν κατάλογο πιθανών επιλογών για τους “27”: αναστολή ολόκληρης της συμφωνίας, απαγόρευση εξαγωγών που προέρχονται από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης βίζας ή ακόμη αναστολή του εμπορικού τμήματος της συμφωνίας σύνδεσης.
Η απόφαση απαιτεί ομοφωνία των 27 χωρών μελών ή ενισχυμένη πλειοψηφία αν πρόκειται για το εμπορικό τμήμα της συμφωνίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι πολύ διχασμένοι για το θέμα, προτίμησαν να αναβάλουν για αργότερα κάθε απόφαση κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουλίου. Αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Αυγούστου σε μια άτυπη σύνοδο στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας που ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Ανθρωπιστική κρίση και για το ιατρικό προσωπικό
Το προσωπικό, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας λιποθυμούν εν ώρα εργασίας στη Γάζα λόγω της πείνας και της εξάντλησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Η UNRWA δήλωσε ότι έχει λάβει δεκάδες επείγοντα μηνύματα από το προσωπικό της που περιγράφουν δεινές συνθήκες και εξάντληση στον θύλακα, όπου το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο κατά της Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023. «Κανείς δεν γλιτώνει: και οι φροντιστές στη Γάζα χρειάζονται φροντίδα. Γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πεινούν», ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε δήλωση, που διένειμε ο εκπρόσωπός του σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Σ«Πολλοί τώρα λιποθυμούν λόγω της πείνας και της εξάντλησης ενώ εκτελούν τα καθήκοντά τους: καταγγέλλουν φρικαλεότητες ή ανακουφίζουν από τα δεινά», πρόσθεσε.
«Σαδιστική παγίδα θανάτου» τα σημεία διανομής βοήθειας του GHF
Ο Λαζαρινί επέκρινε επίσης το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα διανομής βοήθειας το οποίο διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) που προσφέρει βοήθεια από τα τέλη Μαΐου, όταν το Ισραήλ, που ελέγχει τις προμήθειες για τη Γάζα, ήρε τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων.
«Το λεγόμενο σύστημα διανομής ‘GHF‘ είναι μια σαδιστική παγίδα θανάτου. Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά του πλήθους, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν», δήλωσε ο Λαζαρινί. Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να λεηλατούν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για αμάχους. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αναφορές, ενώ προσπαθούσαν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια από τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNRWA, δήλωσε ο Λαζαρινί. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν στις 15 Ιουλίου ότι κατέγραψαν τουλάχιστον 875 φόνους τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε σημεία διανομής βοήθειας στη Γάζα που διαχειρίζεται το GHF και σε οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες οργανώσεις αρωγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν κοντά σε κέντρα του GHF, ενώ οι υπόλοιποι 201 σκοτώθηκαν σε διαδρομές άλλων οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια.
21 παιδιά νεκρά εντός 72 ωρών εξαιτίας υποσιτισμού
Ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε σήμερα ότι 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας τις τελευταίες 72 ώρες. «Είκοσι ένα παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας σε διαφορετικές περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.»
«Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας: στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, το νοσοκομείο των Μαρτύρων αλ-Άκσα στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας, που πριν από τον πόλεμο ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο παλαιστινιακό έδαφος.