Πυρετός επικρατεί στα ζαχαροπλαστεία ενόψει των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τα παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες να έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, το κύμα ακρίβειας αναδεικνύει τη σοκολάτα σε «πρωταθλητή», καθώς οι τιμές των σοκολατένιων γλυκών φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η παρουσία της σοκολάτας στα γλυκά ανεβάζει κατά περίπου 20% το κόστος τους σε σχέση με πέρυσι. Οι κουραμπιέδες με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας φτάνουν να κοστίζουν από 19 έως 20 ευρώ το κιλό, ενώ οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες κυμαίνονται μεταξύ 14,90 και 17,50 ευρώ/κιλό. Οι δίπλες φτάνουν έως 17 ευρώ, ενώ τα πανετόνε έως 18 ευρώ το κιλό. Οι ζαχαροπλάστες τονίζουν ότι τα γλυκά που περιλαμβάνουν σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς πωλούνται σημαντικά ακριβότερα από πέρυσι, αναδεικνύοντας το υψηλό κόστος των πρώτων υλών.
Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, εμφανίζονται προβληματισμένοι. Πολλοί επιθυμούν να φτιάξουν μόνοι τους τα γλυκά των εορτών για να «μυρίσει» το σπίτι γιορτινά, αλλά το κόστος των βασικών υλικών καθιστά αυτή την επιλογή πιο ακριβή από ποτέ. Το βούτυρο για τους κουραμπιέδες και τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, φτάνουν να κοστίζουν έως και 12 ευρώ το κιλό, αυξάνοντας αισθητά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Συνολικά, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι τα φετινά χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι μόνο πιο γευστικά αλλά και σημαντικά πιο ακριβά, με τη σοκολάτα να κερδίζει τον τίτλο του «ακριβού πρωταγωνιστή» των εορτών.
