Παρασκευή, 28 Νοε 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Τραβάει το σχοινί ο Πούτιν: «Θα καταθέσουμε τα όπλα μόνο αν η Ουκρανία αποσυρθεί από τα εδάφη μας»
Σήμερα η επιστροφή ενοικίου στους δικαιούχους
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας από διανομείς φαγητού
Στη μάχη της Black Friday
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται από σήμερα τους Διεθνείς Αγώνες GoalBall “EGCA European Cup 2025” 
Σουδάν: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βία και των δύο μερών
ΕΕ: Οι προτεραιότητες της στρατηγικής για την προστασία των δικαιώματων ΑμεΑ
Ευρωκοινοβούλιο: Η ΕΕ να επιδείξει ηγετικές ικανότητες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία
Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση του πλαφόν 3% για την αναπροσαρμογή εμπορικών μισθωμάτων
Πολυετής Δημοσιονομικός Προϋπολογισμός: Αύξηση κόστους παρεμβάσεων έως τα 9 δισ. έως το 2027
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Ζακ Σιράκ: «Έφυγε» ο πολιτικός που σφράγισε μια εποχή

6 έτη πριν
Μοιραστείτε το
4 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο 22ος δεύτερος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ σηματοδοτώντας το τέλος μια εποχής τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παριζιάνος εκ γενετής, ο Ζακ Σιράκ πέρασε σαράντα δύο χρόνια στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της χώρας, διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, ενώ υπήρξε δήμαρχος των Παρισίων επί δεκαοκτώ χρόνια.

Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1932 στο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού, ο Ζακ Ρενέ Σιράκ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, φοίτησε στο φημισμένο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po) και στη συνέχεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (École nationale d’administration). Το 1965 αυτός ο αληθινός γκωλιστής πολιτικός εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στην Κορέζ και η πολιτική του σταδιοδρομία ακλούθησε εντυπωσιακά ανοδική πορεία.

Λίγα χρόνια αργότερα θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζωρζ Πομπιντού και λόγω της μαχητικότητάς του θα λάβει το ψευδώνυμο «ο οδοστρωτήρας». Από το 1967 ώς το 1974 θα αναλάβει διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια πριν βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, υπό την προεδρία του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.
Ερχόμενος σε ρήξη με τον πρόεδρο του κόμματος, ο Ζακ Σιράκ θα καταφέρει να εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος Παρισίων και από αυτόν τον προμαχώνα θα ξεκινήσει δύο φορές, ανεπιτυχώς, για την κατάκτηση του Elysee, το 1981 και το 1988. Το 1995 εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Υιοθετώντας μια πολιτική ρητορική που στρεφόταν κατά του « νεο – φιλελευθερισμού» κατάφερε να ριζοσπαστικοποιήσει περισσότερο τον αντίπαλό του Εντουάρ Μπαλαντούρ, νικώντας τον στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το 2002 σε ηλικία 69 ετών ο Ζακ Σιράκ διεκδίκησε εκ νέου την προεδρία της χώρας. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντιμετώπισε με επιτυχία τον Ζαν Μαρί Λεπέν τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Ζακ Σιράκ έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ημέρα της Βαστίλης.

Ωστόσο το 2005 το «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ήταν μια πικρή αποτυχία για τον ίδιο. Ο Ζακ Σιράκ ανέλαβε προσωπικά τη δέσμευση να επικυρώσει την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη με δημοψήφισμα. Έχασε το στοίχημά του. Εάν οι Γάλλοι ψηφίσουν «όχι», η χώρα θα γίνει το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, είχε προειδοποιήσει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Οι Γάλλοι όμως δεν τον άκουσαν και το 54% ψηφίζει εναντίον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Το γαλλικό «όχι» προκάλεσε τότε τεράστια πολιτική κρίση στην ΕΕ.

Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που αντιμετώπισε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Το Δεκέμβριο του 2011 κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Παρισιού την περίοδο 1990 – 95.

Εξασθενημένος από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 2005, η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν ολοένα και πιο σπάνιες. Το 2016 νοσηλεύτηκε για δεύτερη φορά με πνευμονική λοίμωξη, ενώ στενοί του συνεργάτες έκαναν λόγο για την πολύ κατάσταση της υγείας του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Επόμενο άρθρο Η Χ.Α.Ν.Θ εγκαινιάζει σήμερα το ποδοσφαιρικό της γήπεδο στολίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραβάει το σχοινί ο Πούτιν: «Θα καταθέσουμε τα όπλα μόνο αν η Ουκρανία αποσυρθεί από τα εδάφη μας»
20 λεπτά πριν
Σήμερα η επιστροφή ενοικίου στους δικαιούχους
24 λεπτά πριν
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας από διανομείς φαγητού
28 λεπτά πριν
Στη μάχη της Black Friday
31 λεπτά πριν
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται από σήμερα τους Διεθνείς Αγώνες GoalBall “EGCA European Cup 2025” 
35 λεπτά πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βεργίνα TV: Τι θα ζητήσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Αμερική-Να μετριαστούν οι δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα-επενδύσεις σε έρευνα…

Αλεξία Χαρακίδα

 Βεργίνα TV-“Ράμπες” για τυφλούς, “Παγίδες” για διερχόμενους: Παναγία Φανερωμένη

«Ράμπες» στα πεζοδρόμια για άτομα με προβλήματα όρασης, μετατράπηκαν σε «παγίδες» για πεζούς και «πονοκέφαλο»…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ Φιλόθεος αποκλειστικά :”Ενδυνάμωση της Πίστης μέσω σεμιναρίων από την ΙΜΘ”

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Αικατερίνης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ Φιλόθεος καλεί τους πιστούς στα…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βία και των δύο μερών

Αλεξία Χαρακίδα
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι προτεραιότητες της στρατηγικής για την προστασία των δικαιώματων ΑμεΑ

Αλεξία Χαρακίδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Η ΕΕ να επιδείξει ηγετικές ικανότητες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία

Αλεξία Χαρακίδα
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Μυστικό σχέδιο για πόλεμο με τη Ρωσία

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?